Prihlásiť
Vyhľadávanie
Nastavenie
O knižnici
Novinky
-100 - -Apo
-Ara - -CEP
-Čer - -Dik
-Din - -F&S
-F1 - -Imm
-In - -Kom
-Kon - -Lev
-Lex - -Mod
-Moj - -Per
-PES - -Prí
-Pří - -Sat
-Sbí - -Sra
-Sta - -Tra
-Tre - -VTM
-Výb - ab H
Abag - Adle
Adli - Alge
Algr - Ande
Andj - Arlt
Arma - Aval
Avar - Bake
Bakk - Barb
Barč - Bart
Bárt - Beat
Beau - Bell
Belm - Berá
Bera - Beth
Bett - Birr
Bisc - Blaž
Blec - Boke
Boko - Both
Botí - Bran
Bras - Bris
Brit - Brug
Brůh - Bukr
Bukv - Butl
Búto - Camp
Čamp - Carr
Čars - Cele
Céli - Červ
Cerv - Chau
Chav - Chro
Chrt - Číže
Čížk - Cole
Colf - Corn
Corr - Crui
Crum - Dahl
Dahr - Davi
Daví - De P
de P - Demj
Deml - Dieš
Dies - Dokt
Dolá - Dost
Dotl - Druž
Drve - Dura
Durb - Dyer
Dyga - Eism
Eisn - Entr
Eötv - Fabo
Fabr - Fejé
Feje - Fifk
Figd - Flau
Flav - Forr
Forš - Fred
Free - Ftáč
Ftor - Galb
Galč - Gavl
Gavo - Gibs
Gidd - Goff
Gofr - Gott
Gött - Gree
Greg - Grub
Grue - Habř
Habr - Halí
Haľk - Hano
Hanr - Harr
Hárs - Havl
Havr - Hejn
Hejt - Herr
Hers - Hirs
Hirt - Hoel
Hoem - Holo
Hols - Horč
Hoře - Hovo
Howa - Hrub
Hrud - Hunt
Huny - Inch
Incl - Jahn
Jähn - Janí
Jani - Jedl
Jedn - Jilí
Jílk - Jone
Jong - Jušk
Jusk - Kali
Kall - Kari
Karj - Kay,
Kaye - Kern
Kero - Kirk
Kirn - Klim
Klím - Koch
Kočí - Kolm
Koln - Kopp
Köpp - Kote
Kotě - Kozá
Koza - Krat
Krau - Křiv
Kriv - Kubá
Kube - Kuld
Kule - Kuzn
Kuźn - Lake
Lakh - Laro
LaRo - Leat
Leav - Lenc
Lend - Lhot
Lhoť - Liša
Lišč - Lord
Lore - Luke
Lukh - Mach
Mách - Mahl
Mahm - Man-
Maňá - Marg
Marh - Mart
Márt - Matr
Mats - McCa
McCh - Med,
Mede - Merl
Mero - Mičk
Míčk - Miln
Milo - Moha
Mohe - Mora
Morá - Mowe
Mowr - Murp
Murr - Navr
Naxe - Nesv
Nešv - Nito
Nive - Nová
Nova - O'Ro
O'Sh - Olso
Olšo - Osif
Osin - Pala
Palá - Park
Parl - Pave
Pavi - Pejč
Pejř - Pešť
Pešt - Píč,
Pica - Pitt
Pitz - Pohl
Pohn - Pono
Pont - Prac
Prač - Proc
Proč - Puzo
Puzy - Rako
Rakú - Réde
Redf - Rend
René - Rieb
Rieč - Robi
Robl - Rose
Rosi - Rubi
Rubí - Ryba
Rybá - Saha
Šáhí - Sans
Sant - Sche
Schi - Schu
Schü - Sedl
Sedm - Šest
Sest - Ship
Shir - Šime
Sime - Site
Šiti - Slab
Slac - Šmej
Smej - Snic
Snid - Šopá
Sopk - Spie
Špie - Stan
Staň - Stei
Štei - Štoc
Stoc - Stri
Stří - Sue,
Süe- - Švar
Švař - Swal
Swan - Tamm
Tamp - Terr
Terš - Tich
Tidb - Tomi
Tomí - Trév
Trev - Ture
Turg - Urba
Urbá - Vale
Valé - Vani
Vaňk - Végh
Vegr - Vice
Vích - Vlce
Vlče - von
Von - Vrzá
Vrzg - Wall
Walm - Wegl
Wegn - Weyd
Whal - Will
Wilm - Woll
Wöll - Yusc
Yves - Zare
Žare - Žero
Žert - Zoun
Zozu - Østb
< Predchádzajúci
Šutaj, Štefan
Šutajová, Jana
Nasledujúci >
DigiBooks - Prezeranie autora

Autor: Nováková; Mária Rok narodenia: -   Rok úmrtia: -

Názov: Anička a jej mamičkaJazyk: Slovenský   Žáner: Beletria - Poézia   Rok vydania: -
Poznámka: Anička a jej mamička je prvou knihou Márie Novákovej, ktorá je určená tak deťom, ako i mamičkám. Vtipné i vzdelávacie myšlienky sú zasadené do krátkych rýmovaných básničiek, ktoré sa dobre čítajú a zároveň sú moderné i jednoduché, použiteľné napríklad na Hviezdoslavov Kubín.

Žiadne rozprávky z úplne inej éry, ale myšlienky, ktoré sú práve teraz aktuálne. Spoznajte Aničku, bežné živé dievčatko, ktoré spoznáva svet očami dievčaťa, a jej mamičku – ktorá sa pokúša vychovať svoju dcéru úplne sama a musí popri tom pracovať, platiť účty a trápiť sa, aby mohla mať Anička lepší život ako mala ona. Ukazuje sa detská bezstarostnosť, ako protiklad života dospelých, ako i chuť pomôcť, niečo dokázať a ukázať svetu, že svet detí a dospelých môže byť prepojený. Básnická zbierka je zároveň malým darčekom pre zodpovedné mamy, ktorým na svojich deťoch naozaj záleží a ktoré si zaslúžia zlepšenie nálady, pochopenie i uznanie.
FormátStavVeľkosť
odtOprava po OCR formát26331

Názov: Bež, významná!Jazyk: Slovenský   Žáner: Beletria - Poézia   Rok vydania: -
Poznámka: Hry so slovíčkami sú ako hry s láskou či samotou. Niekedy nikto nevyhrá, neudeľujú sa žiadne medaily a diplomy. So slovami sa dá opísať či priamo vykresliť naozaj veľa a už názov tejto knihy hovorí o knihe samotnej. Bezvýznamná, alebo Bež, významná? O význame dospievania na akejkoľvek úrovni, ako i o samotnej existencií je najnovšia kniha Márie Novákovej.

Význam možno získať, alebo sa s ním narodiť. Len málokto sa k nemu dostane čakaním. Nikto nie je bez chyby a často práve tí, čo majú chýb najviac, sa najľahšie pamätajú. A nielen v zlom. Preskúmajte svet krátkych, rýmovaných príbehov, v ktorých bojuje láska s nenávisťou, dobrá spoločnosť so samotou a reálny svet s tým, ktorý je v každom človeku tak trochu iný.
FormátStavVeľkosť
docxOprava po OCR formát340087

Názov: ČerešňaJazyk: Slovenský   Žáner: Beletria - Poézia   Rok vydania: -
Poznámka: Čerešňa je výber básní, ktoré boli vytvorené v priebehu niekoľkých dní. Ich zameranie je rôznorodé, no vždy spája človeka a prírodu. Pohľad dievčaťa na svet, ľudské návyky i všetko smutné, čo majú ľudia na svete spoločné.

Zbierka Čerešňa prichádza ako druhé dielo autorky. V porovnaní s prvotinou, nesúcou pomenovanie Zablatená princezná, sú básne dlhšie, zamerané rôznymi smermi a hovoria viac o nádeji. Rovnako ako Zablatená princezná, aj Čerešňa je smutná kniha o melancholických svetoch, ktoré prinášajú viac sĺz ako úsmevov.
FormátStavVeľkosť
odtOprava po OCR formát259643

Názov: ČiernobielaJazyk: Slovenský   Žáner: Beletria - Poézia   Rok vydania: -
Poznámka: Nič nie je čiernobiele, všetko má nejakú farbu. Uvidieť svet vo viac ako jednej farbe je však niekedy pre niekoho náročné. Zvlášť témy, ako smrť alebo láska, sa môžu brať jednofarebne, ako niečo zlé alebo dobré. Básnická zbierka Čiernobiela je zameraná na protiklady. Na jednej strane smútok z odchodu, na druhej radosť z príchodu. Ľudí, zmien a nových pocitov.

Autorka v svojej štvrtej knihe (po zbierkach Zablatená princezná, Čerešňa a Vlčí mak) píše veľa o lúčeniach a spomienkach, ktoré odchody a odcudzenia sprevádzajú. Nájdu sa tu básne určené mame, inej spisovateľke či úplne bežnej a stále dobre nepreskúmanej potrebe mať niekoho rád. O láske naozajstnej, bohato farebnej i jednoduchej, čiernobielej.
FormátStavVeľkosť
odtOprava po OCR formát91410

Názov: Láska je slepáJazyk: Slovenský   Žáner: Beletria - Poézia   Rok vydania: -
Poznámka: Láska. Aká je? V textoch piesní či vo filmoch sa dozviete čokoľvek. A tvrdenie, že láska je slepá, je asi v každom jazyku na svete. Posunkami si to museli hovoriť už naši dávni predkovia. Je niekedy až pričasté, že si nájdeme toho nepravého. Kopnutie, ktoré môže zmeniť celý život a to tak sebe, ako i celej rodine a priateľom. Depresie či pocity menejcennosti sú nechcenými spoločníkmi a niekedy pomôže práve láska. Škoda že niekedy ešte viac slepá ako minule.

Jedenásta zbierka básní, ktoré napísala Mária Nováková, je okrem slepej lásky venovaná aj nám, ľuďom, a našim životom. Žijeme a zároveň nežijeme. Čakáme, nekonáme, len tak si nechávame život ujsť. A odchádza naozaj rýchlo, pretože život je krátky. Nebudeme mladí večne, sily každého človeka opúšťajú a ak v mladom veku miznú aj ideály, skončíme zle. Človek je tvor schopný milovať a ďakovať za to, že je milovaný. Všetko je v poriadku, ak tá slávna láska vie, do čoho sa púšťa. Pričasto je ale nezrelá, bojazlivá alebo slepá.
FormátStavVeľkosť
docxOprava po OCR formát301189

Názov: Medzi tmou a svetlomJazyk: Slovenský   Žáner: Beletria - Poézia   Rok vydania: -
Poznámka: Svet, ktorý žijeme, nie je len o svetle. O niečom dobrom, známom a priateľskom. Svet je totiž aj o temných zákutiach, ktoré dávajú dôvod žiť. Objavovať niečo nové a pripravovať sa na výzvy, ktoré niečo prinesú. Viac svetla alebo viac tmy, prípadne niečo medzi tým. Preplávajte s touto knihou neznáme končiny fantázie, ktorá prechádza realitou ako ostrý nôž maslom, a nahliadnite do duše človeka, ktorého životom sú básne. Rýmovaný antistres, ktorý nahradil tak každodenný smútok, ako i antidepresíva.

Mária Nováková v svojej už desiatej zbierke básní skúma nielen tmu a svetlo v každom z nás, ale i lásku, silu charakterov, motiváciu a svoje vlastné začiatky s písaním i zmenou životného postoja. Medzi tmou a svetlom nie je to isté, čo medzi svetlom a tmou. Smer je dôležitý, a keď smerujete od tmavších miest k svetlejším alebo naopak, ovplyvňujete viac ako len svoj život.
FormátStavVeľkosť
docxOprava po OCR formát354537

Názov: Polovica z poloviceJazyk: Slovenský   Žáner: Beletria - Poézia   Rok vydania: -
Poznámka: Teraz, alebo nikdy! Počuli ste to niekedy v niektorom filme? Žiadny stred, len dve protichodné cesty, ktoré nepoznajú kompromis. Niečo sa musí udiať, treba rýchlo zvoliť možnosť A alebo B. Je láska iná? Len skúste niekoho milovať len tak z polovice. 50%. Alebo rovno polovica z polovice. Matematicky vyrátateľné a v oblasti vzťahov často zaokrúhlené – smerom nadol.

Polovica z polovice je básnická zbierka, ktorou sa chce Mária Nováková vyjadriť k všetkým tým láskam naoko. Ako keby na oklamanie súpera. Milovať a pri tom nemilovať je ako dýchať a zároveň nedýchať. Človek zomrie, prestane byť človekom. Ale čo životný partner? Nájde pri hľadaní rovnováhy šťastnú budúcnosť s niekým iným, alebo bude bojovať so samotou? Alebo si so samotou dohodne dlhodobé prímerie?
FormátStavVeľkosť
docxOprava po OCR formát685253

Názov: Recept na láskuJazyk: Slovenský   Žáner: Beletria - Poézia   Rok vydania: -
Poznámka: Opakom lásky je nenávisť. Ale je to jediný opak? Tí, čo sa púšťajú do lásky, narážajú aj na ďalšie zlá, ako je nevera, sklamanie či napríklad odlúčenie. O sklamaní i o odlúčení je táto kniha. Láska sa mení, jej oheň chladne a namiesto celoživotného príbehu plného lásky je koniec. Autorka sa rozhodla venovať túto knihu dvom priateľom, ktorí zažili všetky fázy lásky. Spoznávanie a prvé dotyky, ako aj rozdelenie a nové začiatky s novými ľuďmi.

Recept na lásku je 5. kniha Márie Novákovej. V jednoduchých, niekedy i detských veršoch sú ukryté i zvýraznené myšlienky o láske od dievčaťa, ktoré tvrdí, že o nej nevie nič. Smutné i veselé verše popisujú túžby i strach zo sklamania, ktoré ovplyvňuje asi všetko. Počasie, stres, prirodzené vlastnosti ľudí, ako i chuť a túžba odpúšťať a podporiť v akejkoľvek životnej situácií. Báseň, po ktorej je pomenovaná táto zbierka, je len veľmi základným množstvom ingrediencií pre toho, kto má a naozaj chce mať rád.
FormátStavVeľkosť
odtOprava po OCR formát78470

Názov: ŠablónaJazyk: Slovenský   Žáner: Beletria - Poézia   Rok vydania: -
Poznámka: Svet sa mení. Až na tie každodenné výnimky, keď sa všetko opakuje. Podľa šablóny, presného vzorca s minimom premenných a podľa toho, ako to fungovalo kedysi. Staňte sa súčasťou šablóny, zahoďte svoju osobnosť a prestaňte žiť. Čaká vás odmena, na ktorú si za mesiac nebudete pamätať.

Mária Nováková nastupuje na smutnú cestu nepochopením, na ktorej nie sú žiadne zákruty. Diaľnica do pekla? Na skladisko ľudských duší? A nebudú tie duše naklonované, skopírované a učesané do žiadanej podoby? Zbierka o ľuďoch, ktorí poznali ľudskosť a správny smer, kým neprišiel zlomový okamih. Stratenie sa v svete bez zákrut a bez slova nie.
FormátStavVeľkosť
odtOprava po OCR formát35489

Názov: SkladačkaJazyk: Slovenský   Žáner: Beletria - Poézia   Rok vydania: -
Poznámka: Celý život je jedna veľká skladačka. Rozličné kúsky sveta máme okolo seba. Vlastne, nie len okolo, aj my sami do tohto sveta patríme. Veľké či malé kúsky, okrajové či tie v centre, všetky sú potrebné, ak chceme celé dielo. Všetci začínajú žiť s inými kúskami skladačky. Ako sa poskladajú, čo spolu vytvoria a ako bude sedieť všetko dohromady, to môže ovplyvniť každý z nás - no nie zaručiť.

Šiesta zbierka básní od Márie Novákovej je výberom novej tvorby, v ktorej sa často epicky pozerá na život mladých ľudí a ich sny. Prirovnávaním k predmetom podporuje predstavivosť čitateľov a umožňuje vysvetliť si jej verše akýmkoľvek spôsobom. Alternatívny názov zbierky je Smutný klaun, ktorý vystupuje v básni Na moste. Úvodná báseň Skladačka je pokusom o vysvetlenie jednej z najťažších otázok – čo to vlastne je tá slávna láska, ktorá je v toľkých príbehoch, piesňach či filmoch, že by to bol nadľudský údel všetko porátať.
FormátStavVeľkosť
docxOprava po OCR formát356151

Názov: Slnko na dlaniJazyk: Slovenský   Žáner: Beletria - Poézia   Rok vydania: -
Poznámka: Chceme veľa? Nie je ťažké veľa chcieť, ale veľa dosiahnuť. My, ľudia, veľmi často nevieme čo chceme. Slnko na dlani? Modré z neba? Alebo niečo úplne jednoduché? Spomínanie na to, čo sme chceli v minulosti a chytáme sa za hlavu. Podobne, ako by sa mladý človek nechápavo pozeral na názory dlhodobo dospelých.

Slnko na dlani je zbierka kontrastov, ktoré napísali dievčenská prsty na zaslzenej klávesnici i veselými písmenami na papier. Nestálosť patrí k mladosti a nová kniha Márie Novákovej je výsledkom nepochopenej lásky, ktorá sa zmenila. Aj keď vlastne nikdy neprišla, stále je iná. Filozofická neznáma, ktorú možno niekto spozná až pri pohľade na kríž s menom dobrého priateľa. A možno lásky, ktorá sa už neozve a bude len mlčky čakať na návštevu.
FormátStavVeľkosť
docxOprava po OCR formát213184

Názov: Sľubovali stenámJazyk: Slovenský   Žáner: Beletria - Poézia   Rok vydania: -
Poznámka: Ste nám, alebo stenám? Ľudia sú mimoriadne komplikované bytosti. Rozhodujeme sa niekedy samostatne a niekedy spoločne. Výsledok? Niekedy sme armáda mozgov, géniov a príjemných ľudí, zatiaľ čo inokedy sme len stenami. Neomietnuté ideály, zničené sny a je to s nami ťažké. Jedným uchom dnu a druhým von, alebo doslovné hádzanie hrachu o stenu.

Sľubovali stenám je básnická zbierka Márie Novákovej, ktorá sa rozhodla touto formou vyjadriť k tomu, čo sa deje v spoločnosti. Medziľudské vzťahy i medzinárodné problémy krížené so snami mladej ženy, ktoré sú trochu uletené realite. Pomyslená obrana smutných pred tými, ktorí smútok nepoznajú a krížová výprava proti tým, ktorí prostredníctvom ovládania duchovného sveta presadzujú svoju vôľu násilím. V knihe sú tiež myšlienky ohľadne okupácie, ako účinnej forme ničenia generácií.
FormátStavVeľkosť
docxOprava po OCR formát1115154

Názov: Ťažko hľadá pokoj v dušiJazyk: Slovenský   Žáner: Beletria - Poézia   Rok vydania: -
Poznámka: Našli ste si už svoj pokoj v duši? Zažili ste ten pocit, keď všetky tie zlé mráčiky idú preč a nastáva pozitívna zmena? Keď sa končí doba ľadová a prichádza naozajstné leto? Svet nie je rozprávka, nie je všetko jednoduché a hladké, ale napriek tomu sa k tomu niekedy priblíži. Niekedy aj na dosah detskej ruky.

Môže byť veselá zbierka vážna? Mária Nováková to dokázala a snaží sa na niektoré problémy, hlavne z oblasti medziľudských vzťahov, poukázať svojským pohľadom. A práve iné pohľady sú dôležité, ako určitá obrana proti tomu, aby sme boli všetci rovnakí, alebo iným slovom umelí. Romantika i hnev a hlavne pokoj v duši, ktorý je niekedy ťažké nielen nájsť, ale hlavne udržať.
FormátStavVeľkosť
docxOprava po OCR formát602073

Názov: Vlčí makJazyk: Slovenský   Žáner: Beletria - Poézia   Rok vydania: -
Poznámka: Na Wikipédii nenájdete Vlčí mak, jedine Mak vlčí. Dá sa o ňom dočítať, že je to liečivá, ale zároveň jedovatá rastlina. V čase, keď kvitne (jún – júl) je nádherná rastlina, ale len v zemine. Len čo ju niekto odtrhne, odpadáva a stráca v krátkom čase svoju krásu, svoju vnútornú energiu.

Vlčí mak je ako ľudia. Veľká sláva je hneď vedľa sklamania, často stačí malá udalosť a skončí sa niektorá etapa života. Z radosti do smútku i opačným smerom, o tom je tretia kniha Márie Novákovej. Malé zmeny ovplyvňujú naše životy a v básňach si môžete prečítať pohľad mladého človeka na rôzne oblasti ľudského života. Všetky majú niečo spoločné – menšie či väčšie zmeny.
FormátStavVeľkosť
odtOprava po OCR formát348842

Názov: Výber 2012-2013Jazyk: Slovenský   Žáner: Beletria - Poézia   Rok vydania: -
Poznámka: Po vydaní šiestej knihy básní Márie Novákovej, ktorá nesie názov Skladačka, vychádza výber z jej tvorby. To najlepšie si môžete teraz prečítať na jednom mieste. Výber je subjektívny, vybraný rôznymi autormi poézie na základe ich osobného pohľadu. Táto subjektivita znamená rozličné pohľady na jej tvorbu, ako i fakt, že niektoré pekné kúsky môžete odhaliť jedine prostredníctvom zbierok samotných. Pokryté sú nasledovné zbierky: Zablatená princezná, Čerešňa (obidve 2012) a Vlčí mak, Čiernobiela, Recept na lásku a Skladačka (vydané v roku 2013).

V svojich básniach autorka často kombinuje lyriku a epiku, pričom je jej tvorba určená predovšetkým mladým ľuďom, ktorí stále niečo hľadajú, vrátane seba samého.
FormátStavVeľkosť
docxOprava po OCR formát1225275

Názov: Výber poézie z roku 2014Jazyk: Slovenský   Žáner: Beletria - Poézia   Rok vydania: -
Poznámka: V poradí už druhý výber básní Márie Novákovej je poskladaný zo štyroch básnických zbierok, z dvoch nových, nezaradených básničiek a zo zbierky určenej všetkým deťom a mamičkám. Trochu zvláštna kombinácia, či nie? Básne sú vybrané zo zbierok, v ktorých sa autorka zamýšľa nad svojou závislosťou či nad potrebou ľúbiť celým srdcom, nielen jeho časťou. Taktiež je jej blízka podpora ľudí s rovnakými alebo podobnými problémami, akým musela čeliť ona sama. Odtiaľ je pesmisticko – optimistický názov „Bezvýznamná“ či „Bež, významná!“. Medzi tmou a svetlom je najnovšia zbierka, zameraná okrem iného na uhol pohľadu. Ideme zo svetla do tmy, alebo naopak?

Rozhodne nie posledná kniha Anička a jej mamička ukazuje humorný pohľad dieťaťa a smutný či zaneprázdnený pohľad jej mamičky, ktorá sa stretáva s vecami ako je viaczmenná prevádzka a všetky možné povinnosti. Dielko krásne pre svoju bezstarostnosť i krutú realitu súčasnosti.
FormátStavVeľkosť
docxOprava po OCR formát701475

Názov: Zablatená princeznáJazyk: Slovenský   Žáner: Beletria - Poézia   Rok vydania: -
Poznámka: Zablatená princezná je výber z blogu mladej autorky, ktorá sa venuje rýmovanej poézii, často smutnej a zameranej na nešťastnú lásku. Básne o zablatenej princeznej, ktoré tvoria väčšinu knihy, sú rozprávaním o pretvorených dobrodružstvách dievčaťa, ktoré sa neustále trápi a stretáva s nepochopením okolia.

Prvotina autorky je zároveň prvá kniha v Greenie knižnici od autorky a zaujímavé je napríklad to, že pôvodne mali všetky básne rovnaký názov. Zablatená princezná za ďalšou zablatenou princeznou. V knižnom vydaní sú jednotlivé básne označené rímskymi číslicami a sú doplnené niektoré staršie básne.
FormátStavVeľkosť
odtOprava po OCR formát73897

Názov: ZávislosťJazyk: Slovenský   Žáner: Beletria - Poézia   Rok vydania: -
Poznámka: Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo človek potrebuje k životu? Iste, je to kyslík, voda a ďalšie veci. Niekoho napadne niečo ako sebarealizácia či túžba za sebou niečo zanechať, pre niekoho iného je to ľudskosť či viera. Príde jedna závislosť a už sú myšlienky a všetky rebríčky rozsypané na malé kúsky. Autorka v zbierke Závislosť rozoberá dve odlišné závislosti, ktoré však majú veľa spoločného.

Láska a cigarety. Aj dieťa povie, ktoré z toho je zdravšie či správnejšie. Príde však vek, keď sa stáva povinnosťou mať niekoho pri sebe. Kto nemá, je divný, prípadne neschopný. A môže siahnuť po ďalšej závislosti. Mária Nováková prezentuje svoje názory na lásku a partnerské vzťahy, ako i trojicu básní o postupnom víťazstve nad novým nepriateľom – nikotínom.
FormátStavVeľkosť
odtOprava po OCR formát27852