Skenovanie:
Prakticky každý dnešný skener vyhovuje na skenovanie kníh. Podmienkou je iba to, aby nemal podsvietenie z LED diód, pretože také nedokážu veľmi ďaleko dosvietiť /nehovoriac o tom, že tieto skenery bývajú dosť pomalé, pretože majú napájanie z USB portu/.
Pri bežných textoch stačí rozlíšenie 300DPI, pri veľmi drobných 600DPI, obvykle v škále Gray /256 odtieňov sivej/. Záleží od skeneru, ak má dobrú automatiku, môže to byť aj v B/W /čierna a biela/. Je vhodné si to vyskúšať.
Rozhranie si môžete voliť podľa výkonu počítača. Zhruba do rýchlosti procesora 500MHz stačí aj paralelné rozhranie /LPT port/, do 1000 MHz stačí skener s rozhraním USB I, nad 1000 MHz už jednoznačne USB II. Samozrejme, ak si kúpite skener s USB II rozhraním a máte iba USB I, nemusíte sa ničoho obávať, USB II je spätne kompatibilné s USB I.
Vo všeobecnosti je lepšie si kúpiť rýchlejší skener s plnohodnotným rozhraním USB II /pozor na niektoré značky, ktoré to majú iba ako marketingový ťah /napríklad HP Scanjet 2300, 3500 - majú síce USB II ale iba v nízkorýchlostnom režime.../ Už sú v dobrej cene, napríklad BENQ 5450 za menej ako 2500,- Sk.
Iba ako ilustráciu rýchlosti: náhľad do 8 sekúnd, A4 v 300DPI vo farbe /25MB/ za 21 sekúnd, A4 v 600DPI /100MB/ za 52 sekúnd, A4 v 1200DPI /420MB/ za 2 minúty, 50 sekúnd. To všetko už aj s uložením obrázku na dnes podpriemernej zostave s procesorom Duron 1100.
Skener Canon 3200 má tieto časy zhruba polovičné pri nižšej hladine hluku.
Určitý problém môže nastať so vzájomnou spoluprácou programov, hlavne s OCR. Pretože je najlepší FineReader /dá sa síce o tom diskutovať, ale môžeme to považovať za pracovnú hypotézu/, vyberajte skener s pribalenou verziou FR - býva to od 4 vyššie. Prevažná väčšina balíkov pribalených ku skenerom býva veľmi mizerná, hlavne čo sa týka rozoznávania textu s diakritikou.

Peter vytvoril krátky návod pre nevidiacich scanovačov. Obsahuje pracovné postupy na dosiahnutie kvalitnejších výsledkov a objasňuje problematiku digitalizácie špecifických textov názornými príkladmi z praxe.

Celkom inou kapitolou býva ovládacie rozhranie Twain. Veľmi dobré je napríklad Microtek ScanWizard 5x, dosť nešikovne sú na tom Umax-y, ani Benq s MiraScan5 nie je na tom práve najlepšie. O rozhraní HP je tiež škoda hovoriť, i keď niektoré zo sérií ho majú celkom znesiteľné. Našťastie existuje freevarová náhrada EasyScan, teraz vo verzii 1.12. Spolupracuje s Twain 1.6 a vyššie, žiaľ niektoré skenery, hlavne HP sa s ním nedokážu dohodnúť alebo iba čiastočne. Nainštalovanú verziu si môžete stiahnuť aj odtiaľto.

Vytvorili sme tabuľku výkonnosti skenerov so zameraním na skenovanie kníh. Sú to skenery s ručným podávaním, meraný je celkový 10 kontinuálnych priebehov A4, čím sa vylúčia chyby merania. Kompletný zoznam nájdete tu, otvára sa v samostatnom okne.