Prihlásiť
Vyhľadávanie
Nastavenie
O knižnici
Novinky
-100 - -Arc
-Arg - -Čer
-Čes - -DiV
-Div - -F&S
-F1 - -Imm
-In - -Kom
-Kon - -Lev
-Lex - -Mod
-Moj - -Per
-PES - -Prí
-Pří - -Sbí
-Sbo - -Sta
-Šta - -Tre
-Trn - -VTM
-Výb - ab H
Abag - Adle
Adli - Algu
Ali, - Andj
Ando - Arma
Arme - Avel
Aven - Bakk
Bakl - Barč
Barc - Bart
Bárt - Beat
Beau - Bell
Belm - Berá
Bera - Beth
Bett - Bisc
Bish - Blaž
Blec - Boke
Boko - Both
Botí - Bran
Bras - Bris
Brit - Brug
Brůh - Bukv
Buľ, - Butl
Búto - Camp
Čamp - Carr
Čars - Céli
Čelk - Červ
Cerv - Chau
Chav - Chro
Chrt - Čížk
Čižm - Cole
Colf - Corn
Corr - Crum
Crus - Daib
Daic - Davi
Daví - de P
de Q - Demp
Dems - Diks
Dikt - Dole
Dolé - Doub
Douc - Du B
du G - Ďurč
Durd - Dynd
Dynk - Eker
Ekho - Erbe
Erci - Fahl
Fahr - Feld
Feli - Filč
File - Flei
Flek - Fořt
Fort - Freh
Frei - Fučí
Fuen - Gáli
Gali - Gazd
Gažo - Gilb
Gilč - Gold
Göld - Graf
Gráf - Greg
Greh - Gryl
Grym - Haen
Haer - Hall
Halm - Hanu
Hany - Hart
Härt - Havr
Hawa - Helf
Helg - Héru
Herv - Hirt
Hisl - Hofb
Hofé - Holo
Hols - Horč
Hoře - Hovo
Howa - Hrub
Hrud - Hunt
Huny - Incl
Incz - Jähn
Jaho - Janí
Jani - Jedl
Jedn - Jilí
Jílk - Jone
Jong - Just
Júsu - Kali
Kall - Kari
Karj - Kay,
Kaye - Kern
Kero - Kirn
Kirs - Klim
Klím - Koch
Kočí - Kolm
Koln - Kopp
Köpp - Kote
Kotě - Kozá
Koza - Krat
Krau - Křiv
Kriv - Kubá
Kube - Kuld
Kule - Kuzn
Kuźn - Lake
Lakh - LaRo
Laro - Lebb
Lebd - Leng
Lenh - Li,
Liag - Lišk
List - Lori
Lorr - Lüll
Lull - Mach
Mách - Mahm
Mahr - Maná
Mana - Marg
Marh - Mart
Márt - Matr
Mats - McCa
McCh - Med,
Mede - Merl
Mero - Miču
Mida - Mils
Milt - Mohr
Mohy - Mora
Morá - Mowr
Moye - Murp
Murr - Navr
Naxe - Nesv
Nešv - Nito
Nive - Nová
Nova - O'Ro
O'Sh - Olss
Olti - Osol
Osor - Palá
Pala - Park
Parl - Pave
Pavi - Pejř
Pejš - Pest
Pěta - Pica
Picc - Pitz
Pius - Poho
Pohr - Pool
Poór - Pran
Pras - Proc
Proč - Puzy
Pých - Rako
Rakú - Redl
Redm - Reno
Rens - Rief
Rieg - Robi
Robl - Rose
Rosi - Rubi
Rubí - Rybá
Ryba - Šáhí
Sahl - Sant
Šant - Sche
Schi - Schu
Schü - Sedl
Sedm - Šest
Sest - Ship
Shir - Šime
Sime - Site
Šiti - Slab
Slac - Smej
Šmej - Snig
Šnir - Sorb
Sorc - Spil
Špin - Staň
Stan - Stei
Stej - Stod
Štof - Stří
Strí - Suk,
Šuk, - Svat
svat - Swig
Swin - Tara
Tará - Tess
Těte - Tier
Tiff - Tomk
Toml - Tril
Trim - Turg
Turi - Urba
Urbá - Vale
Valé - Vani
Vaňk - Vegr
Veho - Vice
Vích - Vlče
Vlčk - von
Von - Vrzg
Všel - Wall
Walm - Wege
Wegl - Whar
What - Will
Wilm - Woll
Wöll - Yves
z Al - Zarh
Žarn - Zerz
Zett - Zrak
Zrub - Østb
DigiBooks - Informácie

O združení Infoblind
Sponzori
Prihláška
Pravidlá
Pomoc
Zoznam textov
Rebríček obľúbenosti
Skenovanie
OCR
Oprava po OCR
Korektúry
Formáty kníh
Obrázky
Diskusia
Interná pošta

Formáty textov a konverzia medzi nimi.

TXT. Najjednoduchší formát, zároveň aj najstarší. Niekde ho možno nájdete aj ako ASC alebo DOC. Kedysi s diakritikou v kódovaní Kamenických alebo Latin II /hlavne T602/, teraz v Unicode /Windows 1250/. Nezachováva formátovanie, bez problémov na všetkých platformách. Jednoduchý konvertor diakritiky vie prevádzať všetky kódovania i celé adresáre. Softwarové lepidlo Kanagom 1.2 vie zase lepiť rozsekané riadky /vznikajú hlavne pri exporte z pdf pri použití Acrobatu 5 a nižšom, alebo niekedy v starých editoroch, prípadne pri zlých návykoch z písacieho stroja/. Kanagom nepoužívajte na poéziu, ale inak je to to najlepšie, čo existuje.

HTM, HTML, SHTML. Najpoužívanejší formát na Internete. Najjednoduchšie sa číta v Microsoft Exploreri, je priamo integrovaný do systému Windows. Alternatívne prehliadače Opera, Mozilla... Čiastočne zachováva formátovanie, ale na zložitejšie úpravy to nie je. Niekedy problematický prevod do iných formátov kvôli tabuľkám, používanými kvôli zachovaniu rozloženia stránky. Obrázky sú nalinkované k dokumentu. Jednoduchý free editor typu Wysiwig je napríklad FrontPad. Má problém so súbormi nad 100kB.

602. Kedysi veľmi používaný formát, hlavne kvôli editoru T602 od firmy Software602. Dnes už síce málo používaný, ale stretnete sa s ním hlavne pri starších počítačoch bežiacich pod MS-DOS. T602viewer vie dokument uložiť ako rtf.

RTF. Univerzálny formát, zachováva formátovanie, obrázky môžu byť v texte alebo nalinkované. Žiaľ, linkované obrázky často strácajú väzbu, je lepšie dať obrázky do dokumentu. Problém je v tom, že ich vie uložiť iba ako nekomprimovanú bitmapu, takže dokument s obrázkami býva neúmerne veľký. Načíta ho každý kancelársky editor. Ďalším problémom je to, že aj rtf sú rôzne verzie, rôzne kompatibilné s formátom doc...

DOC. Formát presadzovaný Microsoftom. Zachováva formátovanie v slušnej forme, obrázky interne ukladá ako png a jpg. Momentálne asi najrozšírenejší, každý dnešný kancelársky balík sa snaží o čo najväčšiu kompatibilitu s ním. Problém je v tom, že Microsoft neuvoľnil /a asi ani neuvoľní/ špecifikáciu, takže kompatibilita nie je úplná.

XML. Nastupujúci formát na základe HTML. Formátovanie je robené na základe štýlov, dokument je prehľadávateľný pomocou robotov. Celý dokument aj s obrázkami býva zapuzdrený do jedného súboru, najčastejšie pomocou Zip-u. Používa ho napríklad OpenOffice, teraz vo verzii 1.1.1, po česky tu, a po slovensky zase tu. Microsoft Office 2003 by ho mal používať tiež, ale zatiaľ neviem povedať, ako to tam funguje.

PDB, PRC.Dokumenty pre PalmPilot. Jednoduchý čítač a zároveň editor je program DocReader. Vie uložiť dokument vo formáte txt. Čítač formátu iSilo vie tiež uložiť dokument ako txt.

PDF. Veľmi rozšírený formát hlavne pre technické dokumentácie. V dokumente sú obsiahnuté aj obrázky - môžu byť bitmapové i vektorové. Je možné si stiahnuť voľnú verziu Acrobat Readera zo stránky www.adobe.com, vo veľkosti cca 5,6Mb. Vie iba čítať. Výhodou je, že dokument je na všetkých platformách rovnaký, nevýhodou je, že je konečný, dá sa upravovať iba vo veľmi obmedzenej miere. Existujú nástroje, ktoré to vedia, ale sú pomerne drahé. Dokumenty s diakritikou vie rozumne previesť iba plný Acrobat, odporúčam iba do jednoduchého html /bez kaskádových štýlov/.
Alternatívny program na čítanie PDF súborov s názvom Foxit PDF Reader je malý, zaberá cca 900 kB, rýchly, zvláda textové, obrazkové i multimediálne PDF súbory a nechýba ani podpora najnovšieho PDF štandartu 1.7. Umožňuje cez schránku /po jednej strane/ aj exportovať textovú informáciu.
Výsledný dokument je ale potrebné vždy poriadne skontrolovať a upraviť, konverzia stále nie je ideálna. Niektoré dokumenty sa žiaľ nedajú previesť ani Acrobatom /nemožnosť použiť obtekanie či príliš veľa zabudovaných štýlov/. PDF totiž môže obsahovať ochrany znemožnujúce priamy export textu vo forme kódovania diakritiky. Opticky to síce na obrazovke vyzerá správne, ale vyexportovaný text je prakticky nečitateľný. Tu pomôže niekedy export do obrázkov pomocou plnej verzie Acrobatu, alebo vyšej verzie Photoshopu. Dokument sa dá previesť aj pomocou OCR programu /najlepšie zrejme cez FineReader/ a potom ho poctivo skontrolovať, pretože aj Finereader si pridáva vlastné chyby.

LIT. Formát, ktorý presadzuje Microsoft. Prezerací program Microsoft Reader 2.1.1 sa dá sa stiahnuť na adrese www.microsoft.com/reader. Zaberá cca 4MB.
Niet ho čím editovať. Dá sa iba vygenerovať z doc tak, že sa vytvorí html stránka a tá sa potom skonvertuje do LIT. Jednoduchý konvertor do html je napríklad ConvertLit 1.2.

CBR. Obálkový formát pre obrázky typu JPEG, PNG a GIF, zapakované do archívu typu ZIP, RAR, ACE alebo TAR a premenované na .CBR. Pôvodne vyvinuté na prezeranie komiksov, ale je vhodný na prezeranie sérií obrázkov. Dá sa otvoriť pomocou programu CDisplay Comic Reader z adresy www.geocities.com/davidayton/CDisplay.

DJVU. Špeciálny formát pre obrázky s možnosťou veľmi vysokej kompresie. Dá sa otvoriť napríklad pomocou programu WinDjView z adresy windjview.sourceforge.net/