Prihlásiť
Vyhľadávanie
Nastavenie
O knižnici
Novinky
-100 - -Arc
-Arg - -Čer
-Čes - -DiV
-Div - -F&S
-F1 - -Imm
-In - -Kom
-Kon - -Lev
-Lex - -Mod
-Moj - -Per
-PES - -Prí
-Pří - -Sbí
-Sbo - -Sta
-Šta - -Tre
-Trn - -VTM
-Výb - ab H
Abag - Adle
Adli - Algr
Algu - Ande
Andj - Arlt
Arma - Aval
Avar - Bake
Bakk - Barb
Barč - Bart
Bárt - Beat
Beau - Bell
Belm - Berá
Bera - Beth
Bett - Bisc
Bish - Blaž
Blec - Boke
Boko - Both
Botí - Bran
Bras - Bris
Brit - Brug
Brůh - Bukv
Buľ, - Butl
Búto - Camp
Čamp - Carr
Čars - Céli
Čelk - Červ
Cerv - Chau
Chav - Chro
Chrt - Číže
Čížk - Cole
Colf - Corn
Corr - Crum
Crus - Daib
Daic - Davi
Daví - De P
de P - Demj
Deml - Diet
Diff - Dola
Dolc - Dost
Dotl - Druž
Drve - Dura
Durb - Dyer
Dyga - Eism
Eisn - Eötv
Ephr - Fabr
Fábr - Fejf
Feke - Fige
Figu - Flee
Fleg - Forš
Fors - Free
Freh - Fuči
Fučí - Galí
Gáli - Gayl
Gayn - Giff
Gila - Gold
Göld - Graf
Gráf - Greg
Greh - Gryl
Grym - Haem
Haen - Hall
Halm - Hanu
Hany - Hart
Härt - Havr
Hawa - Helf
Helg - Héru
Herv - Hirt
Hisl - Hofb
Hofé - Holo
Hols - Horč
Hoře - Hovo
Howa - Hrub
Hrud - Hunt
Huny - Inch
Incl - Jahn
Jähn - Janí
Jani - Jedl
Jedn - Jilí
Jílk - Jone
Jong - Jusk
Just - Kali
Kall - Kari
Karj - Kay,
Kaye - Kern
Kero - Kirk
Kirn - Klim
Klím - Koch
Kočí - Kolm
Koln - Kopp
Köpp - Kote
Kotě - Kozá
Koza - Krat
Krau - Křiv
Kriv - Kubá
Kube - Kuld
Kule - Kuzn
Kuźn - Lake
Lakh - Laro
LaRo - Leat
Leav - Lend
Leng - Lhot
Li, - Lišk
List - Lore
Lori - Lukš
Lulá - Mach
Mách - Mahl
Mahm - Man-
Maňá - Marg
Marh - Mart
Márt - Matr
Mats - McCa
McCh - Med,
Mede - Merl
Mero - Míčk
Mičk - Milo
Mils - Mohl
Mohr - Mora
Morá - Mowr
Moye - Murp
Murr - Navr
Naxe - Nesv
Nešv - Nito
Nive - Nová
Nova - O'Ro
O'Sh - Olšo
Olss - Osma
Ošme - Pala
Palá - Park
Parl - Pave
Pavi - Pejč
Pejř - Pešt
Pest - Pica
Picc - Pitz
Pius - Poho
Pohr - Pont
Pool - Prae
Prág - Proc
Proč - Puzy
Pých - Rako
Rakú - Redf
Redg - René
Renf - Rieč
Ried - Robi
Robl - Rose
Rosi - Rubi
Rubí - Rybá
Ryba - Šáhí
Sahl - Sans
Sant - Sche
Schi - Schu
Schü - Sedl
Sedm - Šest
Sest - Ship
Shir - Šime
Sime - Site
Šiti - Slab
Slac - Smej
Šmej - Snie
Snig - Sora
Sorá - Spil
Špin - Staň
Stan - Stei
Štei - Štoc
Stoc - Stri
Stří - Sue,
Süe- - Švar
Švař - Swal
Swan - Tamm
Tamp - Terr
Terš - Tich
Tidb - Tomi
Tomí - Trév
Trev - Ture
Turg - Urba
Urbá - Vale
Valé - Vani
Vaňk - Vegr
Veho - Vice
Vích - Vlče
Vlčk - von
Von - Vrzá
Vrzg - Wall
Walm - Wegl
Wegn - Whar
What - Will
Wilm - Woll
Wöll - Yves
z Al - Zarh
Žarn - Žert
Zerz - Zozu
Zółk - Østb
DigiBooks - Prezeranie autora

Autor: Lacko; Martin Rok narodenia: 1976   Rok úmrtia: -
Poznámka: Je absolventom Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave (odbor história - filozofia). Doktorandské štúdium absolvoval v Historickom ústave Slovenskej akadémie vied v Bratislave. V súčasnosti pôsobí ako pracovník Sekcie vedeckého výskumu Ústavu pamäti národa v Bratislave. Zároveň prednáša slovenské dejiny 20. storočia na Katedre histórie Filozofickej fakulty Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Zaoberá sa výskumom obdobia prvej Slovenskej republiky.
Doteraz publikoval asi tridsať vedeckých štúdií doma i v zahraničí. Je zostavovateľom zborníkov Slovenská republika 1939 - 1945 očami mladých historikov (I. - III.), dokumentov Situačné hlásenia okresných náčelníkov (anuár - august 1944) (2005), Denníky a spomienky vojakov z východného frontu 1941 - 1944 (2006). Je jedným zo zakladateľov a zostavovateľov ročenky Historické rozhľady (I. - III.). Je spoluautorom odborných monografií 1. východomoslimský pluk SS na Slovensku (2006), Modrová 1157-2007 (2007) a autorom monografie Dezercie a zajatia príslušníkov Zaisťovacej divízie v ZSSR v rokoch 1942 - 1943. (2007).

Názov: Denníky a spomienky vojakov z východného frontu 1941-1944Jazyk: Slovenský   Žáner: História vojen II. svetová   Rok vydania: 2006
Poznámka: V poradí druhá kniha z cyklu "Z prameňov k dejinám 1. Slovenskej republiky 1939 - 1945" - Denníky a spomienky vojakov z východného frontu 1941 - 1944 pojednáva ako už názov hovorí o osudoch vojakov na východnom fronte, predovšetkým v tzv. Rýchlej divízii. Kniha sa skladá z troch častí, Denníky, Spomienky a Prílohy. Časť Denníky obsahuje výťahy s denníkov, ktoré si vojaci na východnom fronte písali. Druhá časť obsahuje spomienky troch bývalých vojakov (Ján Ščibran, Rudolf Kubiš a Ľudovít Michalka) na vojnu a tretia časť obsahuje rôzne obrázky, básne, pesničky a aj preklady pesničiek čo si vojaci písali.
Celkovo ide o takpovediac oddychové čitanie. Je to faktografia, ale z pohľadu obyčajných vojakov na fronte. Niesú tu popísané nejaké postupy konania veľkých operácií, alebo ukázaný prehnaný heroizmus. Je to jednoducho o obyčajných ľuďoch.
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát3526188

Názov: Dezercie a zajatia príslušníkov Zaisťovacej divízie v ZSSR v rokoch 1942 - 1943Jazyk: Slovenský   Žáner: História vojen II. svetová   Rok vydania: 2007   Číslo vydania: 1
Poznámka: Nová monografia sa na základe historických prameňov snaží podať objektívny obraz o pôsobení a činnosti príslušníkov Zaisťovacej divízie v ZSSR. Zároveň podáva presný zoznam zbehnutých a zajatých slovenských vojakov, ich osudy, ako aj historické pozadie vojnových udalostí na Ukrajine a v Bielorusku, keď sa príslušníci nášho národa ocitli v gigantickom zápase dvoch zločineckých ideologií - nacizmu a bolševizmu, ktoré tragicky zasiahli aj našu krajinu.
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát69325531

Názov: Dotyky s boľševizmomJazyk: Slovenský   Žáner: História   Rok vydania: 2009
Poznámka: Dotyky s boľševizmom (Dokumenty spravodajstva slovenskej armády 1940 – 1941).

Publikácia predstavuje menej známu kapitolu dejín 20. storočia – osudy ukrajinských utečencov pred boľševickým režimom, pričom sa venuje aj otázke poznatkov o tomto režime počas druhej svetovej vojny na Slovensku.
V lete 1941 sa na území východnej Haliče (bývalé východné Poľsko, dnes západná Ukrajina), nachádzalo až 50 tisíc slovenských vojakov. Títo sa na viacerých miestach stretali s dôkazmi otrasnej sociálno-ekonomickej situácie a proticirkevnej politiky sovietskeho režimu, ale najmä s následkami masového zabíjania politických väzňov (dovedna až 30 tisíc obetí) príslušníkmi NKVD. Tieto šokujúce informácie vzápätí poslúžili ako základ pre dobovú propagandu ľudáckeho režimu. Práve na základe osobných svedectiev tisícok Slovákov sa však informácie – najprv o boľševických a onedlho aj o nacistických zločinoch (či protižidovských pogromoch v Haliči) – rýchle šírili do spoločnosti aj neoficiálnou cestou.
Z dokumentov tiež vyplýva, že Ukrajinci, ktorí od jesene 1940 utekali pred sovietskymi perzekúciami do strednej Európy, informovali nielen o skutočných pomeroch na územiach bývalého Poľska pričlenených v auguste 1939 k ZSSR, ale tiež o prípravách Červenej armády na útočnú vojnu proti Nemecku a jeho spojencom.
Predkladané dobové dokumenty, verifikované údajmi z novšej zahraničnej literatúry, a viacero posiaľ nepublikovaných fotografií o excesoch stalinského režimu súčasne môžu prispieť k objektivizácii pohľadu na zločinné režimy 20. st. – boľševizmus a nacizmus.
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát3540461

Názov: Médiá deformujú historické povedomie ľudíJazyk: Slovenský   Žáner: Dokumentárne - Rozhovor   Rok vydania: 2014
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát774583

Názov: Proti PoľskuJazyk: Slovenský   Žáner: História   Rok vydania: 2007
Poznámka: Proti Poľsku. Odraz ťaženia roku 1939 v denníkoch a kronikách slovenskej armády

Jednou z najvýraznejších udalostí na prahu obdobia neslobody bola účasť Slovenska vo vojne proti Poľsku. Do protipoľského ťaženia v septembri 1939 zmobilizovala ľudácka vláda viac než 50 tisíc mužov. Priamych bojov sa však Slováci zúčastnili len ojedinele, v prvý septembrový týždeň.
Slovenská republika sa týmto stala jediným spojencom Nemecka v protipoľskej vojne, čím svojou mierou prispela k začiatku druhej svetovej vojny a súčasne sa skompromitovala v očiach demokratických veľmocí. Na druhej strane bola účasť Slovenska vo vojne i reakciou na predchádzajúcu expanzívnu politiku Poľska, ktoré sa v roku 1938 snažilo o anexiu časti Slovenska a vytvorenie spoločnej hranice s hortyovským Maďarskom. Marxistická propaganda takisto zamlčovala fakt, že intervenčné slovenské jednotky boli vo viacerých ukrajinských, rusínskych i bývalých slovenských obciach pohraničia ich obyvateľstvom srdečne vítané.
Rozpornosť i tragickosť tejto doby zachytávajú autentické dokumenty. V prvom rade osem denníkov (vrátane veliteľstva slovenskej poľnej armády Bernolák) a ďalších sedem kroník útvarov, resp. príslušníkov armády, ktoré sa zachovali vo Vojenskom historickom archíve Bratislava.
Kniha má 255 strán v mäkkej väzbe formátu B5 a farebnú obálku. Dobové dokumenty dopĺňa zoznam 24 slovenských obetí, ako aj krátka biografická informácia o padlých, zoznam krycích názvov jednotiek, miestny a menný register, ako aj mapka s približným ohraničením územia, kam armáda vstúpila.

Kniha je voľne dostupná v elektronickej knižnici Ústavu pamäti národa - http://www.upn.gov.sk/publikacie/elektronicka-kniznica/
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát6228053

Názov: Situačné hlásenia okresných náčelníkovJazyk: Slovenský   Žáner: História   Rok vydania: 2005
Poznámka: január – august 1944
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát1823472

Názov: Slovenská republika 1939 - 1945Jazyk: Slovenský   Žáner: História   Rok vydania: 2008   Číslo vydania: 1
Poznámka: Kontroverzné a najviac diskutované, zatracované, ale i vyzdvihované obdobie Slovenskej republiky 1939 - 1945 vyvoláva dodnes búrlivé diskusie. Neutíchajúci záujem o túto etapu slovenských dejín dokazuje, že aj zdanlivo prežitá história preniká v rôznych podobách do súčasnosti a dokáže rozvíriť hladinu verejného a spoločenského života.

Pohľad historika Martina Lacka je jedným z možných pohľadov na toto obdobie. Nadväzuje na staršie snahy historikov o seriózne zhodnotenie pozitív i negatív, bez politizácie a zbytočných emócií. Nevyhýba sa ani problematickým témam, ktoré sa usiluje podávať objektívne. Populárno-náučná publikácia môže poskytnúť laickej, ale aj odbornej verejnosti komplexný náhľad politických pomerov, režimu, atmosféry a života v tomto období. Štylisticky zrozumiteľný text zvyšuje pútavosť a atraktívnosť titulu.

Práce o prvej SR, ktoré u nás vyšli po roku 1989, môžeme rozdeliť zhruba do dvoch skupín. Jedny sa usilujú glorifikovať tento štátny útvar, druhé zatracovať alebo démonizovať. Preto treba uvítať prácu Martina Lacka, v ktorej sa snaží podať objektívny, stručný a pritom ucelený obraz diania v prvom štátnom útvare Slovákov.
FormátStavVeľkosť
doc1. korektúra9537536

Názov: Slovenská republika 1939 - 1945 očami mladých historikov IJazyk: Slovenský   Žáner: História   Rok vydania: 2002
Poznámka: K niektorým prvkom prvej slovenskej ústavy a ich reálnej aplikácii v politickom systéme štátu (Ondrej Podolec)
Katolícka cirkev v období prvej Slovenskej republiky (Ivan A. Petranský)
Hospodárska spolupráca medzi Slovenskom a Švajčiarskom v rokoch 1939 – 1945 (Jana Stráska)
Miesto a úloha Karola Murgaša v radikálnom prúde slovenskej politiky v období rokov 1939 – 1941 (Miroslav Michela)
Obraz vojnového Slovenska v poľskej ilegálnej brožúre Dzisiejsza Słowacja z roku 1943 (Mateusz Gniazdowski)
Úlet osemčlennej skupiny slovenských vojenských letcov z Piešťan do Poľska dňa 7. júna 1939 (Boris Súdny)
Slovenskí vojaci v boji o Rostov na Done (Viliam Štibraný)
Represie príslušníkov Zaisťovacej divízie voči civilnému obyvateľstvu na obsadenom území ZSSR (Matej Medvecký)
Národnostné menšiny v Maďarskej kráľovskej armáde v rokoch 1939 – 1943 (Marek Budaj)
Prítomnosť Sicherheitsdienstu v Senici a postup sovietskej armády (Radoslav Repa)
Prístup historika k pramennej báze najnovších dejín (Martin Lacko)
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát1076376

Názov: Slovenská republika 1939 – 1945 očami mladých historikov IIJazyk: Slovenský   Žáner: História   Rok vydania: 2003
Poznámka: Hlinkova slovenská ľudová strana od 6. októbra 1938 do salzburských rokovaní v lete 1940 (Igor Baka)
Postavenie a činnosť Snemu Slovenskej republiky v prvej etape štátnej samostatnosti (Ondrej Podolec)
K otázke organizácie a fungovania štátnej správy na Slovensku v rokoch 1938 – 1945 (Pavol Tišliar)
Medzi Tešínskom a Podkarpatskou Rusou. (K niektorým aspektom plánov poľskej diverzie na Slovensku v rokoch 1938 – 1939.) (Dariusz Dąbrowski)
Vznik slovenského vyslanectva v Chorvátsku a činnosť K. Murgaša, chargé d´affaires v Záhrebe v roku 1941 (Miroslav Michela)
K otázke prítomnosti poľských utečencov na obsadenom území južného Slovenska počas II. svetovej vojny (Mateusz Gniazdowski)
Na margo obrazu Slovenska v publikáciách národno-socialistického Nemecka (
Martin Zückert)
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát1678263

Názov: Slovenská republika 1939 – 1945 očami mladých historikov IIIJazyk: Slovenský   Žáner: História   Rok vydania: 2004
Poznámka: 29. august 1944 – rozporné miesto našich dejín nielen pre historikov (Martin Lacko)
Ticho pred búrkou. Sonda do nálad slovenskej spoločnosti na jar 1944. (Ondrej Podolec)
Vypuknutie SNP v kontexte aktivít československého zahraničného odboja v Londýne (Martin Holák)
Katolícka cirkev na Slovensku a povstanie roku 1944 (Ivan A. Petranský)
SNP, protektorátní tisk a reakce vládních představitelů (Pavel Suk)
Ohlas SNP v maďarskej dennej tlači (Miroslav Michela)
Účasť Maďarov v SNP a v partizánskych bojoch (István Janek)
K problematike ukrajinských, ruských a poľských utečencov na Slovensku v roku 1944 (Michal Šmigeľ - Peter Mičko)
Hospodárske fungovanie povstaleckého územia počas bojov s nemeckými jednotkami (Peter Mičko)
Frontové boje nemeckej 1. tankovej brigády vo Východných Karpatoch na jeseň 1944 (Tomáš Hofírek)
Zhrdzavená legenda „Železného kapitána“. Necenzurovaný obraz Jána Juraja Staneka. (Tomáš Klubert)
„Hrdina SNP“ kapitán Gonda. Povstalecký príbeh v ružomberskej oblasti. (Martin Lacko)
Odchod trnavskej posádky do povstania (Peter Sokolovič)
Heimatschutz – medzi realitou a ilúziou (Michal Schvarc)
Pohotovostný oddiel Hlinkovej gardy Prešov (Vojtech Karpáty)
Postoj slovenských orgánov pri riešení rómskej problematiky a jeho zmena po porážke SNP (Karol Janas)
Vznik a pôsobenie Demokratickej strany v SNP (Marek Syrný)
K niektorým aspektom povstaleckej SNR (Mária Ševčíková)
Prečo budujeme Múzeum Varšavského povstania? (Pawel Ukielski)
Malá úvaha o SNP a politických procesoch (Matej Medvecký)
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát2147335

Názov: Slovenská republika 1939 – 1945 očami mladých historikov IVJazyk: Slovenský   Žáner: História   Rok vydania: 2005
Autor: Šmigeľ; Michal   
Poznámka: BLOK I.: Politicko-spoločenské, hospodárske a vojenské aspekty Slovenskej republiky (1939-1945)
Od autonómie k samostatnosti (Róbert Arpáš)
Prezident Emil Hácha na Slovensku v prosinci 1938 (Pavel Suk)
Cestou k totalitě. Východiska a obrazy vztahů Slováků a Čechů v předvečer 2. světové války (Dominik Hrodek)
Charakter legislatívnej činnosti v Slovenskej republike 1939-1945 (Ondrej Podolec)
Vplyv nacistického Nemecka na slovenské hospodárstvo v rokoch 1939 – 1945 (Peter Mičko)
Peňažníctvo na Slovensku v rokoch 1939 – 1945 (Marcel Pecník)
Školská politika v období Slovenskej republiky 1939-1945 (František Neupauer)
Obnovenie Rodobrany a vývoj jej organizačnej štruktúry v rokoch 1938 – 1940 (Vojtech Kárpáty)
Organizačná štruktúra Deutsche Partei 1938-1945 (Michal Schvarc)
Perzekúcia odporcov režimu na Slovensku 1938-1945 (Jan Rychlík)
K problematike Zaisťovacieho tábora Ilava v rokoch 1939 – 1945 (Jozef Vicen)
Vstup do niektorých problémov slovensko-amerických vzťahov (1939-1945) (Slavomír Michálek)
Slovenská otázka v československé armádě na Západě a Polsko (Jiří Friedl)
Slovenská otázka v občiansko-demokratickom odboji na Slovensku v rokoch 1939 – 1945 (Marek Syrný)
Sformovanie Rýchlej divízie a jej nasadenie do bitky o Kyjev (Pavel Mičianik)
Zásah německých vojenských sil z Protektorátu proti Slovenskému národnímu povstání (Jan Vajskebr)
Výzbroj, výstroj a dopravné prostriedky 2. slovenskej partizánskej brigády M. R. Štefánika. Ich získavanie, použitie a dodávky (Marian Uhrin)
Prípad poručíka Antona Hirnera a spol. (O jednom mýte slovenskej vojenskej historiografie) (Martin Lacko)
Zajatecký tábor v Grinave (Peter Kaššák – Marián Hrodegh – Boris Súdny)
Protifašistické letáky, ich úloha a význam na Slovensku v rokoch 1938-1945 (Iveta Fedorová)
Biskup P. P. Gojdič a Gréckokatolícka cirkev v období Slovenskej republiky (Peter Borza)
Rusínska a ukrajinská menšina po vzniku prvej Slovenskej republiky (Stanislav Konečný)
Rusínska otázka na Slovensku v rokoch 1939 – 1945 a alternatívy jej riešenia (Martin Pekár)
Politicko-vojenské akcie II. Rzeczpospolity na Podkarpatskej Rusi a východnom Slovensku na prelome rokov 1938-1939 (Juraj Kredátus)
Slovensko-poľské vzťahy od marca do septembra 1939 (Martin Holák)
Maďarsko-slovenské diplomatické vzťahy v rokoch 1939 – 1941 (István Janek)
Rozklad župného zriadenia v rokoch 1944 – 1945 na príklade Trenčianskej župy (Karol Janas)
Využívanie „národných stereotypov“ a lavírovanie komunistickej strany v otázke česko-slovenského pomeru v období druhej svetovej vojny (Mária Rusková-Sučanská)
História 1. Slovenskej republiky vo výučbe dejepisu (Miroslav Kmeť)

BLOK II.: Azyl, migrácia, emigrácia na Slovensku a v strednej Európe v rokoch 2. svetovej vojny.
Ukrajinskí utečenci na Slovensku na konci 2. svetovej vojny (Pavol Martuliak)
14. Waffen-Grenadier Division der SS (Galizien Nr. 1) v historickej spisbe o slovenskom hnutí odporu v rokoch druhej svetovej vojny (Karol Fremal)
Ukrajinskí, poľskí a ruskí utečenci na Slovensku na konci druhej svetovej vojny (Peter Mičko)
Príchod ukrajinských utečencov na Slovensko v roku 1944, ich štruktúra a rozmiestnenie na území republiky (Michal Šmigeľ)
Náčrt problematiky utečencov z Maďarska v okrese Nitra 1938-1945 (Martin Hetényi)
Działalność Ukraińskiej Powstańczej Armii na pograniczu polsko-słowackim w latach 1944-1947 (Bohdan Halczak)
Postup StB proti ukrajinskému nacionalismu a pronásledování ukrajinských běženců v Československu v letech 1945-1953 (Ondřej Koutek)
Československo jako tranzitní země polské emigrace po roce 1945 (Jiří Plachý)
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát6484834

Názov: Slovenská republika 1939 – 1945 očami mladých historikov VJazyk: Slovenský   Žáner: História   Rok vydania: 2006
Autor: Šmigeľ; Michal   
Poznámka: /Slovenská republika medzi Povstaním a zánikom 1944-1945/

Slovenská republika po 29. auguste 1944 (Karol Fremal)
Až do poslednej chvile... Činnosť vlády Štefana Tisu (Ondrej Podolec)
Slovenská otázka v odboji (Róbert Arpáš)
Činnost londýnské vládné delegace na slovenském povstaleckém území (Ondřej Koutek)
Ústredňa štátnej bezpečnosti a prípravy SNP (Matej Medvecký)
„Mrzli jsme a Šverma kecal o VŘSR...“ Reflexe porážky SNP v pamětech náčelníka štábu dělosřelectva 2. československé samostatné paradesantní brigády kpt. Tomáše Sedláčka. (Jiří Plachý)
Bojové akcie 2. partizánskej brigády gen. M. R. Štefánika v roku 1944 (Marian Uhrin)
Z anonymity k oficialite – organizácia Sicherheitsdienstu na Slovensku v rámci Pohotovostnej skupiny H Sipo a S (Michal Schvarc)
Sovietske partizánske hnutie na poľskom území počas II. svetovej vojny v poľskej historiografii po roku 1989(Marek Gałęzowski)
Otázky okolo sovietskeho partizánskeho hnutia (Martin Lacko)
Skupina gen. Stefana Hubického na Slovensku (1944 – 1945) (Mateusz Gniazdowski)
Češi a Slováci ve východní armádě (Dominik Hrodek)
Utečenecký prúd z Generálneho gubernátu na Slovensku a tranzitná preprava Kaminského brigády (RONA) v auguste 1944 (Peter Mičko – Pavol Martuliak)
Hospodárska situácia Slovenska v rokoch 1944 – 1945 (Peter Mičko – Zuzana Chladná)
Arizácia a komerčné banky v poslednom období existencie Slovenskej republiky (Ľudovít Hallon)
Elektrifikácia v poslednom období existencie Slovenskej republiky (1939-1945) (Miroslav Sabol)
Vybrané problémy slovenského peňažníctva v rokoch 1944 – 1945 (Marcel Pecník)
Hlinková garda v Trnave od Povstania po jej zánik (Peter Sokolovič)
Bombardovanie mesta Nitra a okolia 1944-1945 (Martin Hetényi)
Zánik Zaisťovacieho tábora pre Cigánov v Dubnici nad Váhom (Karol Janas)
Deportácie Židov z Oravy v rokoch 1944 – 1945 (Marián Karcol)
Slovensko-poľský spor o Spiš a Oravu (Milica Majeriková)
Pokus ministerského predsedu Miklósa Kállayho o zorganizovanie spoločného vystúpenia z vojny s vedúcimi predstaviteľmi Slovenska (István Janek)
Piešťanský zjazd mladej ľudáckej generácie (14. 1. 1945) (Martin Holák)
Gréckokatolícka cirkev na Slovensku a prechod frontu v rokoch 1944 – 1945 (Peter Borza)
Pomery na východnom Slovensku v posledných mesiacoch existencie ľudáckeho režimu (Martin Pekár)
Hnutie za pričlenenie severovýchodných okresov Slovenska k ZSSR (1944-1945) (Michal Šmigeľ)
Formovanie stranícko-politického systému na oslobodenom území Slovenska (Marek Syrný)
Bytča na prelome dvoch epoch (1944-1945/46) (Jana Šišjaková)
PhDr. František Hrušovský: obraz rokov 1944-1945 (Mária Bôbová)
Tunely na železničnej trati Brezno – Tisovec – Slavošovce vybudované v období Slovenskej republiky (1939-1944) a ich súčasné miesto v krajine (Pavel Hronček)
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát4138729

Názov: Slovenské národné povstanie 1944Jazyk: Slovenský   Žáner: História vojen II. svetová   Rok vydania: 2008
FormátStavVeľkosť
djvuOCR obrázky8152073

Názov: Žandár troch režimovJazyk: Český   Žáner: História   Rok vydania: 2011
Spoluautor: Sabo; Ján   
Poznámka: Gustáv Polčík a jeho služba v Prievidzi v rokoch 1942 – 1972
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát5093265

Názov: Zrod Slovenského štátu v kronikách slovenskej armádyJazyk: Slovenský   Žáner: História národná (Česko, Slovensko)   Rok vydania: 2010
Poznámka: Námetom edície je proces vzniku a etablovania sa Slovenského štátu v roku 1939 v slovenskej armáde, a to na pozadí dokumentov zachovaných vojenských kroník. 22 kroník armádnych útvarov – počnúc divíziou až po špecializované útvary typu Vojenského súdu – sa zachovali v spravodajských fondoch Vojenského historického archívu v Bratislave. Kniha prináša množstvo nových, posiaľ nepublikovaných informácií, ktoré môžu byť užitočné nielen pre záujemcov o armádnu problematiku, ale všetkých, ktorí sa zaujímajú o toto dynamické obdobie našich národných dejín, či už na celoslovenskej alebo regionálnej úrovni. Súčasne nepriamo nadväzuje na prácu „Proti Poľsku. Odraz ťaženia roku 1939 v denníkoch a kronikách slovenskej armády“ z roku 2007 a zároveň uzatvára túto tému.
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát1003015