Prihlásiť
Vyhľadávanie
Nastavenie
O knižnici
Novinky
-100 - -Arc
-Arg - -Čer
-Čes - -DiV
-Div - -F&S
-F1 - -Imm
-In - -Kom
-Kon - -Lev
-Lex - -Mod
-Moj - -Per
-PES - -Prí
-Pří - -Sbí
-Sbo - -Sta
-Šta - -Tre
-Trn - -VTM
-Výb - ab H
Abag - Adle
Adli - Alge
Algr - Ande
Andj - Arlt
Arma - Aval
Avar - Bake
Bakk - Barb
Barč - Bart
Bárt - Beat
Beau - Bell
Belm - Berá
Bera - Beth
Bett - Bisc
Bish - Blaž
Blec - Boke
Boko - Both
Botí - Bran
Bras - Bris
Brit - Brug
Brůh - Bukv
Buľ, - Butl
Búto - Camp
Čamp - Carr
Čars - Cele
Céli - Červ
Cerv - Chau
Chav - Chro
Chrt - Číže
Čížk - Cole
Colf - Corn
Corr - Crum
Crus - Daib
Daic - Davi
Daví - De P
de P - Demj
Deml - Dies
Diet - Dokt
Dolá - Dost
Dotl - Druž
Drve - Dura
Durb - Dyer
Dyga - Eism
Eisn - Entr
Eötv - Fabo
Fabr - Fejé
Feje - Figd
Fige - Flau
Flav - Forr
Forš - Fred
Free - Ftor
Fuče - Galb
Galč - Gavl
Gavo - Gidd
Gide - Gofr
Goga - Gött
Gott - Gree
Greg - Grub
Grue - Habř
Habr - Halí
Haľk - Hano
Hanr - Harr
Hárs - Havl
Havr - Hejn
Hejt - Herr
Hers - Hirs
Hirt - Hoel
Hoem - Holo
Hols - Horč
Hoře - Hovo
Howa - Hrub
Hrud - Hunt
Huny - Inch
Incl - Jahn
Jähn - Janí
Jani - Jedl
Jedn - Jilí
Jílk - Jone
Jong - Jusk
Just - Kali
Kall - Kari
Karj - Kay,
Kaye - Kern
Kero - Kirk
Kirn - Klim
Klím - Koch
Kočí - Kolm
Koln - Kopp
Köpp - Kote
Kotě - Kozá
Koza - Krat
Krau - Křiv
Kriv - Kubá
Kube - Kuld
Kule - Kuzn
Kuźn - Lake
Lakh - Laro
LaRo - Leat
Leav - Lend
Leng - Lhot
Li, - Lišk
List - Lore
Lori - Lukš
Lulá - Mach
Mách - Mahl
Mahm - Man-
Maňá - Marg
Marh - Mart
Márt - Matr
Mats - McCa
McCh - Med,
Mede - Merl
Mero - Mičk
Míčk - Miln
Milo - Moha
Mohe - Mora
Morá - Mowr
Moye - Murp
Murr - Navr
Naxe - Nesv
Nešv - Nito
Nive - Nová
Nova - O'Ro
O'Sh - Olšo
Olss - Osma
Ošme - Pala
Palá - Park
Parl - Pave
Pavi - Pejč
Pejř - Pešt
Pest - Pica
Picc - Pitz
Pius - Poho
Pohr - Pont
Pool - Prae
Prág - Proc
Proč - Puzo
Puzy - Rako
Rakú - Redf
Redg - René
Renf - Rieč
Ried - Robi
Robl - Rose
Rosi - Rubi
Rubí - Rybá
Ryba - Šáhí
Sahl - Sans
Sant - Sche
Schi - Schu
Schü - Sedl
Sedm - Šest
Sest - Ship
Shir - Šime
Sime - Site
Šiti - Slab
Slac - Smej
Šmej - Snie
Snig - Sora
Sorá - Spil
Špin - Staň
Stan - Stei
Štei - Štoc
Stoc - Stri
Stří - Sue,
Süe- - Švar
Švař - Swal
Swan - Tamm
Tamp - Terr
Terš - Tich
Tidb - Tomi
Tomí - Trév
Trev - Ture
Turg - Urba
Urbá - Vale
Valé - Vani
Vaňk - Végh
Vegr - Vice
Vích - Vlče
Vlčk - von
Von - Vrzá
Vrzg - Wall
Walm - Wegl
Wegn - Whal
Whar - Will
Wilm - Woll
Wöll - Yusc
Yves - Zare
Žare - Žero
Žert - Zoun
Zozu - Østb
DigiBooks - Prezeranie autora

Autor: Valtorta; Mária Rok narodenia: 1897   Rok úmrtia: 1961
Poznámka: MÁRIA VALTORTA sa narodila 14. marca 1897 v talianskom meste Caserta. Pri narodení takmer zomrela. V detstve mala bližšie k svojmu otcovi, pretože matka k nej bola vo výchove bezohľadná a krutá. Štúdium zavŕšila na prestížnom kolégiu v Monze, kde ako 17-ročná pochopila, aký by mal byť jej vnútorný život podľa Božieho plánu. Keď sa začala vojna, preukazovala lásku voči blížnym ako dobrovoľná ošetrovateľka. Vo Florencii ju poznačili veľmi tvrdé skúšky. Mama jej dvakrát prekazila túžbu vydať sa a v roku 1920 ju istý delikvent udrel po chrbte železnou tyčou, čo znamenalo začiatok jej chorôb a nepretržitej askézy, ktorá vyvrcholila v hrdinskom sebaobetovaní z lásky k Bohu a ľudstvu. Pohybovala sa s čoraz väčšími ťažkosťami a od 1. apríla 1934 už nevstala z postele. Keď si Mária, ležiac už deväť rokov na posteli myslela, že dovŕšila všetko utrpenie, prišiel k nej páter R. Migliorini, rehoľník – Služobník Panny Márie, a požiadal ju, aby napísala svoje pamäti. Sediac na posteli vlastnoručne napísala sedem zošitov za menej než dva mesiace. Týmto 760 stranám zverila svoju minulosť. S ešte väčšou dôverou sa odvtedy pripravovala na smrť, keď istý hlas, už známy jej duchu, jej nadiktoval jednu stránku Božej múdrosti, čo bolo znakom nepredvídateľného obratu. Stalo sa tak na Veľký piatok 23.apríla 1943. Sediac na posteli takmer každý deň písala atramentovým perom do zošita položeného na vlastnoručne vyrobenej podložke, opretej o kolená. Nepripravovala si schémy a ani nevedela, čo písala zo dňa na deň. Nepotrebovala sa sústrediť a ani nahliadnuť do iných kníh okrem Biblie a Katechizmu Pia X. Mohla byť vyrušená z akéhokoľvek dôvodu a ďalej pokračovala bez straty myšlienok. Napísala 122 zošitov a okolo 15.000 strán rukopisu.

Názov: Evanjelium, ako mi bolo odhalené 01Jazyk: Slovenský   Žáner: Duchovné náuky - Kresťanstvo   Rok vydania: -
Názov originálu: ĽEvangelo comemiéstato rivelato   
Poznámka: Hlavné dielo Márie Valtorta bolo publikované v desiatich zväzkoch pod názvom: EVANJELIUM, AKO MI BOLO ODHALENÉ. Rozpráva o narodení a detstve Panny Márie a jej syna Ježiša, o troch rokoch Ježišovho verejného života, o jeho umučení, smrti, zmŕtvychvstaní a nanebovstúpení, o počiatkoch Cirkvi a nanebovzatí Panny Márie. Dielo na vysokej literárnej úrovni živo opisuje krajinu, prostredie, osoby, udalosti. S vynikajúcou schopnosťou pozorovania vykresľuje vnútro postáv a situácií, predkladá radosti a drámy s pocitom skutočného účastníka udalostí, informuje o zvykoch, obradoch a kultúre vtedajších časov. Je strhujúcim rozprávaním o pozemskom živote Vykupiteľa, bohatom na jeho reči a dialógy, čím približuje náuku kresťanstva v súlade s pravou katolíckou vierou.
FormátStavVeľkosť
pdfOCR obrázky24116348
docOCR text2869760

Názov: Evanjelium, ako mi bolo odhalené 02Jazyk: Slovenský   Žáner: Duchovné náuky - Kresťanstvo   Rok vydania: 2008
Poznámka: Druhý diel pojednáva o prvom roku Ježišovho verejného života. Približuje postavy prvých apoštolov, ich spoločné cesty, evanjelizácie, zázraky, uzdravenia, ale aj mnohé kázania o živote i kritické slová a poučenia o hriechu.
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát2833975

Názov: Evanjelium, ako mi bolo odhalené 03Jazyk: Slovenský   Žáner: Duchovné náuky - Kresťanstvo   Rok vydania: 2009
Poznámka: Mária Valtorta približuje druhý rok Ježišovho verejného účinkovania. Pán si vyvolil dvanástich apoštolov. Im aj nám v tomto diele približuje blahoslavenstvá i mnohé podobenstvá. Počas prvej spoločnej Veľkej noci Pán apoštolov naučil modliť sa modlitbu Otče náš.
FormátStavVeľkosť
docxOprava po OCR text1477928

Názov: Evanjelium, ako mi bolo odhalené 04Jazyk: Slovenský   Žáner: Duchovné náuky - Kresťanstvo   Rok vydania: 2009
Poznámka: Mária Valtorta vo štvrtom diele pokračuje v nádherných videniach života a okolností, ktoré sprevádzajú druhý rok Pánovho verejného účinkovania. Pri podobenstve o stratenej ovci tajne obráti srdce Márie z Magdaly, v predobraze Eucharistie Pán s láskou rozmnožuje chlieb a ryby, aby nasýtil zástup. Na inom mieste kráča po mori a topiacemu sa Petrovi odhaľuje jeho telesnosť zmýšľania a spoliehanie sa na seba. V závere knihy čítame o skutkoch telesného a duchovného milosrdenstva.
FormátStavVeľkosť
docxOprava po OCR text1529293

Názov: Evanjelium, ako mi bolo odhalené 05Jazyk: Slovenský   Žáner: Duchovné náuky - Kresťanstvo   Rok vydania: 2009
Poznámka: Mária Valtorta v piatom diele končí dlhú etapu rozprávania o druhom roku Ježišovho verejného účinkovania. V treťom roku nastupuje Pán Ježiš vo svetle svojej Spravodlivosti. Tá vznešená Spravodlivosť, o ktorej dnes ľudia už takmer nič nevedia, lebo ich uspal Satan na pohodlnosti, lenivosti a mnohých mravných nerestiach. Dozvedáme sa, prečo Judáš stratil moc konať zázraky a ako – veľmi Pán trpel pre jeho pyšnú dušu. Dej rozprávania nás zavedie do takmer neznámych príbehov učeníkov a malých detí, ktorí denne sprevádzali Pána a apoštolov pri ich evanjelizácii.
FormátStavVeľkosť
docxOprava po OCR text2517144

Názov: Evanjelium, ako mi bolo odhalené 06Jazyk: Slovenský   Žáner: Duchovné náuky - Kresťanstvo   Rok vydania: 2010
Poznámka: Mária Valtora sa v šiestom diele blíži k záveru verejného účinkovania Pána Ježiša. Pán túži s láskou sláviť poslednú spoločnú Veľkú noc so svojimi apoštolmi a učeníkmi. Jedine Judáš sa čoraz väčšmi utvrdzuje, že bude ministrom veľkého kráľovstva, o ktorom sníva. Mnohé miesta idú navštíviť posledný raz a Pán sa lúči s obyvateľmi Hebronu i Betsury, ktorých miloval. Rozpráva o svojom vyzdvihnutí, ale len málokto si uvedomuje význam jeho slov a blížiaceho sa umučenia.
FormátStavVeľkosť
docxOprava po OCR text817307

Názov: Evanjelium, ako mi bolo odhalené 07Jazyk: Slovenský   Žáner: Duchovné náuky - Kresťanstvo   Rok vydania: 2010
Poznámka: Mária Valtorta v siedmom diele opisuje 32. rok Pánovho života. Začína dlhším pobytom v Nazarete pri svojej matke a opisuje uzdravenie mladej učeníčky. Evanjelizácia sa stáva čoraz zložitejšia. Farizeji by chceli vlákať Pána do pasce a pri tajnom stretnutí mu predložia plán, ako ho spraviť kráľom Izraela. On to rázne odmieta a od toho momentu ho prenasledujú po mestách a snažia sa, aby našli príležitosť, pri ktorej by porušil zákon a mohli ho obviniť. V príhodný čas mu predvedú cudzoložnicu a žiadajú, aby ju odsúdil a dal ju kameňovať. Napriek ťažkostiam Pán dlhé dni putuje a chce navštíviť čo najviac miest, kde má učeníkov, a pritom zázračne uzdravuje mnohých ľudí na tele a na duši.
FormátStavVeľkosť
docxOprava po OCR text302131

Názov: Evanjelium, ako mi bolo odhalené 08Jazyk: Český   Žáner: Duchovné náuky - Kresťanstvo   Rok vydania: 2010
Poznámka: Mária Valtorta v ôsmom diele opisuje úplný záver tretieho roku evanjelizácie. Pán sa dáva v chráme spoznať, že je Boží Syn. Nastáva veľká dišputa, po ktorej musí utiecť z Jeruzalema. Začína ťažké obdobie, keď sa skrýva v domoch svojich najvernejších učeníkov. Lazár je chorý na smrť, avšak Marta a Mária prosia o jeho uzdravenie. Pán ich žiada, aby verili až za hranice možného. Na sviatok Posvätenia chrámu sa Židia v návale hnevu pokúsia Pána ukameňovať. V Betánii sa schádzajú mnohí členovia veľrady a posmievajú sa Lazárovým sestrám, že sa u nich žiaden zázrak nestane. Lazár zomiera a je pochovaný. Pán ho však na štvrtý deň vzkriesi a tento najväčší zázrak mnohých rozdelí. Na tých, čo ho milujú a veria v neho, a tých, čo ho nenávidia a želajú si jeho smrť.
FormátStavVeľkosť
docxOCR text809749

Názov: Evanjelium, ako mi bolo odhalené 09Jazyk: Slovenský   Žáner: Duchovné náuky - Kresťanstvo   Rok vydania: 2011
Poznámka: Mária Valtorta v deviatom diele opisuje prípravu na umučenie a všetky udalosti s tým spojené.
Rozpráva o narodení a detstve Panny Márie a jej Syna Ježiša, o troch rokoch Ježišovho verejného života, o jeho umučení, smrti, zmŕtvychvstaní a nanebovstúpení, o počiatkoch Cirkvi a nanebovzatí Panny Márie. Dielo na vysokej literárnej úrovni živo opisuje krajinu, prostredie, osoby, udalosti. S vynikajúcou schopnosťou pozorovania vykresľuje vnútro postáv a situácií, predkladá radosti a drámy s pocitom skutočného účastníka udalostí, informuje o zvykoch, obradoch a kultúre vtedajších časov. Je strhujúcim rozprávaním o pozemskom živote Vykupiteľa, bohatom na jeho reči a dialógy, čím približuje náuku kresťanstva v súlade s pravou katolíckou vierou.
FormátStavVeľkosť
docxOprava po OCR formát719394

Názov: Evanjelium, ako mi bolo odhalené 10Jazyk: Slovenský   Žáner: Duchovné náuky - Kresťanstvo   Rok vydania: 2011
Poznámka: Mária Valtorta v desiatom (záverečnom) diele približuje kruté umučenie nášho Pána Ježiša Krista, ktorý vzal na seba hriechy celého sveta, aby nás vykúpil, spolu s duchovným umučením Panny Márie.
Rozpráva o narodení a detstve Panny Márie a jej Syna Ježiša, o troch rokoch Ježišovho verejného života, o jeho umučení, smrti, zmŕtvychvstaní a nanebovstúpení, o počiatkoch Cirkvi a nanebovzatí Panny Márie. Dielo na vysokej literárnej úrovni živo opisuje krajinu, prostredie, osoby, udalosti. S vynikajúcou schopnosťou pozorovania vykresľuje vnútro postáv a situácií, predkladá radosti a drámy s pocitom skutočného účastníka udalostí, informuje o zvykoch, obradoch a kultúre vtedajších časov. Je strhujúcim rozprávaním o pozemskom živote Vykupiteľa, bohatom na jeho reči a dialógy, čím približuje náuku kresťanstva v súlade s pravou katolíckou vierou.
FormátStavVeľkosť
docxOprava po OCR text412001

Názov: Koniec časovJazyk: Slovenský   Žáner: Duchovné náuky - Kresťanstvo   Rok vydania: -
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát883143

Názov: Nasledovanie Ježiša v utrpeníJazyk: Slovenský   Žáner: Duchovné náuky - Kresťanstvo   Rok vydania: -
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR text278053

Názov: Svatý JosefJazyk: Český   Žáner: Duchovné náuky - Kresťanstvo   Rok vydania: -
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát1734195

Názov: Život Pána JežíšeJazyk: Český   Žáner: Dokumentárne - Životopisy   Rok vydania: 1995
Názov originálu: Poema dell Uomo-Dio   
Poznámka: Původně jsem z desetisvazkové Poémy vybral pro české čtenáře pouze epizody ze života Panny Marie, které jsem
vydal v listopadu 1994 (320 tiskových stran). Ihned po vydání se však objevilo, že tento výbor nemůže zůstat osamocen, ale že bude třeba sestavit i obdobný výbor z veřejného života Pána Ježíše, a to tak, aby se oba výbory
vzájemně doplňovaly a žádná epizoda se v nich neopako
vala.
Zatímco Život Panny Marie jsem pojal jako ucelený soubor zahrnující celý život Svaté Panny až po její
Nanebevzetí, Život Pána Ježíše jsem sestavil pouze z vybraných událostí, omezujících se na tři roky jeho veřejného působení.
Vzniklo tak dějové pásmo dodržující chronologický sled událostí; v prvním roce veřejného působení je toto pásmo
souvislejší, protože o něm pojednává pouze jeden svazek Poémy; druhý a třetí rok nebylo možno propojit do
obdobně souvislejšího celku, protože bylo nutno vybírat z
plných osmi svazků díla.
Při výběru událostí jsem se řídil především jejich závažností; proto zde čtenář nalezne většinu nejznámějších evangelijních epizod; chybějí zejména příběhy, které by si vyžadovaly rozsáhlejších komentářů.
Přesto bylo nutno některé děje uvést nebo svázat vysvětlujícím komentářem; ten je v textu odlišen drobnějším písmem. Kratší, zpravidla jen několikaslovní komentáře jsem uvedl v závorkách přímo v textu.
Překládal jsem pokud možno doslovně, texty jsou však většinou kráceny a průběžně zestručňovány. Krácena je i
většina Ježíšových kázání, která jsou v původním textu obvykle velmi rozsáhlá. Předlohou mi opět byl francouzský
překlad zveřejněný pod titulem L'Evangile tel qu'il m'a été révélé.
A závěrem: Poéma o Bohu Člověku v ničem nenahrazuje Evangelia. Jejich význam je jedinečný, nezastupitelný, klíčový. Poéma nám chce podrobně a neotřele přiblížit skutečný pozemský život Pána Ježíše Krista a jeho Neposkvrněné Matky, abychom je tak lépe poznali a o to více seje naučili milovat. A k tomu chtějí přispět i oba české výbory.
FormátStavVeľkosť
docxOprava po OCR formát673549

Názov: Život Panny MarieJazyk: Český   Žáner: Dokumentárne - Životopisy   Rok vydania: 1994
Názov originálu: Poema dell Uomo-Dio   
Poznámka: V díle Marie Valtorty nám plasticky vyvstává život Panny Marie ve své skutečné monumentální prostotě, ale
i hluboké produchovnělosti. Souběžně nás Ježíšovy a Mariiny komentáře seznamují s úžasným teologickým
významem všeho, co Maria v tomto pozemském životě prožívala, rozvíjejí před námi úžasnou mariánskou teologii
a poučují nás o pravém významu Marie pro lidstvo a jeho spásu.
FormátStavVeľkosť
docxOprava po OCR formát566899