Prihlásiť
Vyhľadávanie
Nastavenie
O knižnici
Novinky
-100 - -Arc
-Arg - -Čer
-Čes - -DiV
-Div - -F&S
-F1 - -Imm
-In - -Kom
-Kon - -Lev
-Lex - -Mod
-Moj - -Per
-PES - -Prí
-Pří - -Sbí
-Sbo - -Sta
-Šta - -Tre
-Trn - -VTM
-Výb - ab H
Abag - Adle
Adli - Algr
Algu - Ande
Andj - Arlt
Arma - Aval
Avar - Bake
Bakk - Barb
Barč - Bart
Bárt - Beat
Beau - Bell
Belm - Berá
Bera - Beth
Bett - Bisc
Bish - Blaž
Blec - Boke
Boko - Both
Botí - Bran
Bras - Bris
Brit - Brug
Brůh - Bukv
Buľ, - Butl
Búto - Camp
Čamp - Carr
Čars - Céli
Čelk - Červ
Cerv - Chau
Chav - Chro
Chrt - Číže
Čížk - Cole
Colf - Corn
Corr - Crum
Crus - Daib
Daic - Davi
Daví - De P
de P - Demj
Deml - Diet
Diff - Dola
Dolc - Dost
Dotl - Druž
Drve - Dura
Durb - Dyer
Dyga - Eism
Eisn - Eötv
Ephr - Fabr
Fábr - Fejf
Feke - Fige
Figu - Flee
Fleg - Forš
Fors - Free
Freh - Fuči
Fučí - Galí
Gáli - Gayl
Gayn - Giff
Gila - Gold
Göld - Graf
Gráf - Greg
Greh - Gryl
Grym - Haem
Haen - Hall
Halm - Hanu
Hany - Hart
Härt - Havr
Hawa - Helf
Helg - Héru
Herv - Hirt
Hisl - Hofb
Hofé - Holo
Hols - Horč
Hoře - Hovo
Howa - Hrub
Hrud - Hunt
Huny - Inch
Incl - Jahn
Jähn - Janí
Jani - Jedl
Jedn - Jilí
Jílk - Jone
Jong - Jusk
Just - Kali
Kall - Kari
Karj - Kay,
Kaye - Kern
Kero - Kirk
Kirn - Klim
Klím - Koch
Kočí - Kolm
Koln - Kopp
Köpp - Kote
Kotě - Kozá
Koza - Krat
Krau - Křiv
Kriv - Kubá
Kube - Kuld
Kule - Kuzn
Kuźn - Lake
Lakh - Laro
LaRo - Leat
Leav - Lend
Leng - Lhot
Li, - Lišk
List - Lore
Lori - Lukš
Lulá - Mach
Mách - Mahl
Mahm - Man-
Maňá - Marg
Marh - Mart
Márt - Matr
Mats - McCa
McCh - Med,
Mede - Merl
Mero - Míčk
Mičk - Milo
Mils - Mohl
Mohr - Mora
Morá - Mowr
Moye - Murp
Murr - Navr
Naxe - Nesv
Nešv - Nito
Nive - Nová
Nova - O'Ro
O'Sh - Olšo
Olss - Osma
Ošme - Pala
Palá - Park
Parl - Pave
Pavi - Pejč
Pejř - Pešt
Pest - Pica
Picc - Pitz
Pius - Poho
Pohr - Pont
Pool - Prae
Prág - Proc
Proč - Puzy
Pých - Rako
Rakú - Redf
Redg - René
Renf - Rieč
Ried - Robi
Robl - Rose
Rosi - Rubi
Rubí - Rybá
Ryba - Šáhí
Sahl - Sans
Sant - Sche
Schi - Schu
Schü - Sedl
Sedm - Šest
Sest - Ship
Shir - Šime
Sime - Site
Šiti - Slab
Slac - Smej
Šmej - Snie
Snig - Sora
Sorá - Spil
Špin - Staň
Stan - Stei
Štei - Štoc
Stoc - Stri
Stří - Sue,
Süe- - Švar
Švař - Swal
Swan - Tamm
Tamp - Terr
Terš - Tich
Tidb - Tomi
Tomí - Trév
Trev - Ture
Turg - Urba
Urbá - Vale
Valé - Vani
Vaňk - Vegr
Veho - Vice
Vích - Vlče
Vlčk - von
Von - Vrzá
Vrzg - Wall
Walm - Wegl
Wegn - Whar
What - Will
Wilm - Woll
Wöll - Yves
z Al - Zarh
Žarn - Žert
Zerz - Zozu
Zółk - Østb
DigiBooks - Prezeranie autora

Autor: Gaboriau; Émile Rok narodenia: 1832   Rok úmrtia: 1873
Poznámka: Francouzský spisovatel , romanopisec, novinář a průkopník moderní detektivní beletrie .

Názov: Pán Lecoq I. - Prípad č.113Jazyk: Slovenský   Žáner: Dobrodružné - Detektívka   Rok vydania: 1966   Číslo vydania: 1
Názov originálu: LE DOSSIER No 113   Náväznosť: -Zelená knižnica;    
Poznámka: Émile Gaboriau je klasikom francúzskeho detektívneho románu z minulého storočia, predchodcom takmer o štvrťstoročie mladšieho anglického spisovateľa Conana Doyla, ktorému bol, ako to Doyle sám priznáva, po mnohých stránkach vzorom. Jeho spoločenské, dobrodružné a detektívne romány vychádzajú v posledných rokoch vo Francúzsku vo veľkých nákladoch a prekladajú sa do mnohých jazykov. Prípad č. 113 je naširoko koncipovaný dobrodružno-detektívny román. Ako je to obvyklé v detektívnych románoch, hneď na začiatku sa spácha zločin, zatknú právom podozrievanú osobu, ale na zákrok detektíva Lecoqa ju čoskoro prepustia na slobodu. Tam sa po prvý raz objavuje v plnom lesku slávny detektív pán Lecoq, francúzsky Sherlock Holmes. Je to typ moderného detektíva, inteligentný, vedecky vyzbrojený, prezieravý, vynachádzavý muž zákona, ktorý vždy, aj z nepatrných náznakov nájde jasné východisko. Postupuje smelou induktívnou metódou. Pri stopovaní, zisťovaní minulosti osôb sa vžíva, ako sám hovorí, prevteľuje do ich osobnosti ako herec na scéne. Vytušil skrytú drámu, tragédiu vznešenej ženy, ktorá trpí za svoju dievčenskú lásku. Zisťuje zhubné následky spoločenskej konvencie, ktorá dovoľuje zločincom vydierať za takzvaný poklesok z lásky. Lecoq si svoje domnienky postupne overuje faktami, po majstrovsky urobenom pátraní odhaľuje skrytú drámu, skutočných dvoch vinníkov. Autor je majstrom povahokresby, prenikavý, hlboký psychológ. Svojím románom vzrušuje, dojíma a núti čitateľa zamyslieť sa nad mnohými pálčivými problémami svojej doby.
FormátStavVeľkosť
docOprava po OCR formát4100608
djvuSken12915493

Názov: Pán Lecoq II. - Zločin v OrcivaleJazyk: Slovenský   Žáner: Dobrodružné - Detektívka   Rok vydania: 1966   Číslo vydania: 1
Názov originálu: LE CRIME D’ORCIVAL   Rok vydania originálu: 1867   Náväznosť: -Zelená knižnica;    
Poznámka: Okolo mŕtvoly grófky de Trémorel rozvíja jeden zo svetových klasikov detektívneho románu Émile Gaboriau napínavý príbeh, ktorý úspešne vyriešil policajt tajnej služby v Jeruzalemskej ulici Lecoq. No medzitým sa stretávame s majstrovským popisom šľachtického a meštiackeho prostredia devätnásteho storočia vo Francúzsku, ktorý je poprepletaný množstvom psychologických pozorovaní a úvah. Autor nám umožňuje vniknúť do prostredia a poznávať život tej spoločnosti, ktorá v tom čase vo Francúzsku patrila takmer k nedotknuteľným vrstvám. Z vraždy grófky de Trémorel štátny zástupca podozrieva dvoch rybárov – Žranicu a jeho syna – a napokon záhradníka u grófa Hectora de Trémorel, chudáka Guespina. Mnoho nechýba, že obvinení neskončia na šibenici. Geniálny Lecoq, detektív policajnej prefektúry, postupne rozuzľuje dej, odhaľuje stopy, skúma nielen podozrivých, ale aj tých, ktorí sú priamo zúčastnení vo vyšetrovacej komisii, ako napríklad starého zmierovacieho sudcu, otca Plantata.
Hoci román vyšiel pred storočím, vôbec nezostarel. Gaboriau majstrovsky dokáže nastoliť takmer neriešiteľný problém, ale súčasne odhaľuje tajomstvo, a takto zvyšuje pútavosť svojho rozprávania. Postavy, ktorými je tento román zaľudnený, sú živé, čitateľovi veľmi blízke a ich siluety sú načrtnuté s dokonalou jemnosťou a čarom.
Autora románu Émila Gaboriaua môžeme považovať za otca francúzskeho detektívneho románu a zaradiť ho medzi klasikov svetovej detektívky. Narodil sa v Saujone roku 1835, otec mu bol notárom; po skončení štúdií najskôr bol vojakom, potom sa usadil v Paríži, kde sa stal novinárom. Dokonale poznal život francúzskej spoločnosti, a to ho napokon podnietilo písať prvé dobrodružné romány, ktoré na pokračovanie uverejňoval v novinách.
FormátStavVeľkosť
djvuSken11480695
doc1. korektúra2981888

Názov: Pán Lecoq III. - Pán LecoqJazyk: Slovenský   Žáner: Dobrodružné - Detektívka   Rok vydania: 1966   Číslo vydania: 1
Názov originálu: Monsieur Lecoq   Náväznosť: -Zelená knižnica;    
Poznámka: V parížskej predmestskej krčme sa stala trojnásobná vražda. Policajný inšpektor, riaditeľ väznice a nimi ovplyvnení zamestnanci policajnej prefektúry pokladali vraha za obyčajného zločinca z najnižších spoločenských vrstiev. Podľa nich k vražde došlo pri delení koristi z nejakej lúpeže. Pri vyšetrovaní vrah udával, že je nájdencom Májom bez krstného mena, jarmočným kaukliarom. Mladý nadaný detektív Lecoq, ktorému vyšetrujúci sudca zveril pátranie mnohých nejasných okolností, predpokladal, že domnelý kaukliar je osobou z najvyšších spoločenských kruhov. Po dlhých bezvýsledných vypočúvaniach, pri ktorých vraj Máj preukázal neobyčajný dôvtip a inteligenciu, vyšetrujúci sudca na Lecoqovu žiadosť mu umožnil útek. Lecoq ho mal stopovať a zistiť jeho totožnosť. No vrahovi sa podarilo zmiznúť.

Lecoq správne tušil, že motív vraždy a vysvetlenie mnohých záhadných okolnosti treba hľadať v dávnejšej minulosti.
Autor nás uvádza do čias obnovenia kráľovstva po Napoleonovom páde, do čias takzvaného Bieleho teroru. Emigrovaná šľachta sa vracia, získava späť majetok a neobmedzené politické mocenské postavenie. V južnom Francúzsku vypukne povstanie a jedna z najmocnejších osobnosti vojvoda de Sairmeuse ako predseda vojenského súdu kruto trestá aj nevinných politických odporcov. Ukázalo sa, že jeho syn Martial, markíz a po otcovej smrti vojvoda de Sairmeuse, vzal na seba zodpovednosť aj nenávisť ľudu za otcove omyly. Motív — láska k dcére vodcu povstania.

Detektív Lecoq dokázal, že jeho predpoklady, ku ktorým dospel často z nepatrných náznakov indukčnou metódou, boli správne. Jeho starší kolega Absint ho z obdivu jeho prezieravosti a dômyselnosti tituloval pán, a ten prívlastok mu natrvalo zostal a tak ho oslovovali aj jeho predstavení — pán Lecoq.

Autor románu sa ukázal aj v tomto románe ako hlboký psychológ a vynikajúci znalec udalostí po Napoleonovom páde, ktoré tvoria rámec druhej časti románu.
FormátStavVeľkosť
doc1. korektúra2187776
djvuSken12957694

Názov: Případ vdovy LerougeovéJazyk: Český   Žáner: Dobrodružné - Detektívka   Rok vydania: 1965
Názov originálu: L´Affaire Lerouge   Rok vydania originálu: 1962   
Poznámka: Před sto lety vzniklý román francouzského novináře a spisovatele (1832-1873) je uznáván za první detektivku v dnešním slova smyslu. Vedle poutavého děje, v němž hraje hlavní úlohu záhadná vražda, složité pátrání po pachateli a jeho překvapivé odhalení, je i zajímavým obrazem života a morálky tzv. lepších lidí v Paříži doby druhého císařství.
FormátStavVeľkosť
docxOprava po OCR text729652

Názov: So slučkou na hrdle (1975)Jazyk: Slovenský   Žáner: Dobrodružné - Detektívka   Rok vydania: 1975   Číslo vydania: 1
Názov originálu: La corde au cou   Rok vydania originálu: 1873   Náväznosť: -RoNaPo;    
FormátStavVeľkosť
docx1. korektúra1178447
djvuOCR obrázky14773090

Názov: So slučkou na hrdle (1980)Jazyk: Slovenský   Žáner: Dobrodružné - Detektívka   Rok vydania: 1980   Číslo vydania: 2
Názov originálu: La corde au cou   Rok vydania originálu: 1873   Náväznosť: -RoNaPo;    
FormátStavVeľkosť
docx1. korektúra904861
djvuOCR obrázky10539730

Názov: Zločin v bankovním doměJazyk: Český   Žáner: Dobrodružné - Krimi   Rok vydania: 1968
Názov originálu: Le Dossier n° 113   Rok vydania originálu: 1867   Náväznosť: -Karavana;    
Poznámka: Manželku bohatého bankéře někdo vydírá a ona ho všemožně chrání. Jaké tajemství skrývá její minulost?
FormátStavVeľkosť
doc1. korektúra4175872