Prihlásiť
Vyhľadávanie
Nastavenie
O knižnici
Novinky
-100 - -Arc
-Arg - -Čer
-Čes - -DiV
-Div - -F&S
-F1 - -Imm
-In - -Kom
-Kon - -Lev
-Lex - -Mod
-Moj - -Per
-PES - -Prí
-Pří - -Sbí
-Sbo - -Sta
-Šta - -Tre
-Trn - -VTM
-Výb - ab H
Abag - Adle
Adli - Algr
Algu - Ande
Andj - Arlt
Arma - Aval
Avar - Bake
Bakk - Barb
Barč - Bart
Bárt - Beat
Beau - Bell
Belm - Berá
Bera - Beth
Bett - Bisc
Bish - Blaž
Blec - Boke
Boko - Both
Botí - Bran
Bras - Bris
Brit - Brug
Brůh - Bukv
Buľ, - Butl
Búto - Camp
Čamp - Carr
Čars - Céli
Čelk - Červ
Cerv - Chau
Chav - Chro
Chrt - Číže
Čížk - Cole
Colf - Corn
Corr - Crum
Crus - Daib
Daic - Davi
Daví - De P
de P - Demj
Deml - Diet
Diff - Dola
Dolc - Dost
Dotl - Druž
Drve - Dura
Durb - Dyer
Dyga - Eism
Eisn - Eötv
Ephr - Fabr
Fábr - Fejf
Feke - Fige
Figu - Flee
Fleg - Forš
Fors - Free
Freh - Fuči
Fučí - Galí
Gáli - Gayl
Gayn - Giff
Gila - Gold
Göld - Graf
Gráf - Greg
Greh - Gryl
Grym - Haem
Haen - Hall
Halm - Hanu
Hany - Hart
Härt - Havr
Hawa - Helf
Helg - Héru
Herv - Hirt
Hisl - Hofb
Hofé - Holo
Hols - Horč
Hoře - Hovo
Howa - Hrub
Hrud - Hunt
Huny - Inch
Incl - Jahn
Jähn - Janí
Jani - Jedl
Jedn - Jilí
Jílk - Jone
Jong - Jusk
Just - Kali
Kall - Kari
Karj - Kay,
Kaye - Kern
Kero - Kirk
Kirn - Klim
Klím - Koch
Kočí - Kolm
Koln - Kopp
Köpp - Kote
Kotě - Kozá
Koza - Krat
Krau - Křiv
Kriv - Kubá
Kube - Kuld
Kule - Kuzn
Kuźn - Lake
Lakh - Laro
LaRo - Leat
Leav - Lend
Leng - Lhot
Li, - Lišk
List - Lore
Lori - Lukš
Lulá - Mach
Mách - Mahl
Mahm - Man-
Maňá - Marg
Marh - Mart
Márt - Matr
Mats - McCa
McCh - Med,
Mede - Merl
Mero - Míčk
Mičk - Milo
Mils - Mohl
Mohr - Mora
Morá - Mowr
Moye - Murp
Murr - Navr
Naxe - Nesv
Nešv - Nito
Nive - Nová
Nova - O'Ro
O'Sh - Olšo
Olss - Osma
Ošme - Pala
Palá - Park
Parl - Pave
Pavi - Pejč
Pejř - Pešt
Pest - Pica
Picc - Pitz
Pius - Poho
Pohr - Pont
Pool - Prae
Prág - Proc
Proč - Puzy
Pých - Rako
Rakú - Redf
Redg - René
Renf - Rieč
Ried - Robi
Robl - Rose
Rosi - Rubi
Rubí - Rybá
Ryba - Šáhí
Sahl - Sans
Sant - Sche
Schi - Schu
Schü - Sedl
Sedm - Šest
Sest - Ship
Shir - Šime
Sime - Site
Šiti - Slab
Slac - Smej
Šmej - Snie
Snig - Sora
Sorá - Spil
Špin - Staň
Stan - Stei
Štei - Štoc
Stoc - Stri
Stří - Sue,
Süe- - Švar
Švař - Swal
Swan - Tamm
Tamp - Terr
Terš - Tich
Tidb - Tomi
Tomí - Trév
Trev - Ture
Turg - Urba
Urbá - Vale
Valé - Vani
Vaňk - Vegr
Veho - Vice
Vích - Vlče
Vlčk - von
Von - Vrzá
Vrzg - Wall
Walm - Wegl
Wegn - Whar
What - Will
Wilm - Woll
Wöll - Yves
z Al - Zarh
Žarn - Žert
Zerz - Zozu
Zółk - Østb
DigiBooks - Prezeranie autora

Autor: Páleník; Viliam Rok narodenia: -   Rok úmrtia: -

Názov: Inkluzívny rast v stratégii Európa 2020 – Naivita alebo genialitaJazyk: Slovenský   Žáner: Ekonómia   Rok vydania: 2015
Poznámka: Hlavnou motiváciu celej monografie bolo zjednotenie prieskumu a analýza variantných scenárov, ktoré sa venovali napríklad predpokladu pokračovania v existujúcej politike trhu práce. Zintenzívneniu politiky solidarity. Zapojenie nezamestnaných do dobrovoľníckych a aktivačných prác ako aj absolventov do absolventských praxí. Vytvorenie inkluzívneho trhu, ktorého princípmi sú pozitívna diskriminácia, paralelný trh služieb a pracovníkov, jednoduchá administratíva a garancia objemu zákaziek. Skvalitňovanie pracovnej sily predovšetkým vzdelávaním. Vyhodnotenie optimálneho mixu predošlých scenárov.

V monografii sa venuje aj rastu v prospech chudobných. Rast v prospech chudobných je nástroj pomocou, ktorého je možné skúmať vplyv ekonomického rastu na rovnomernosť rozdelenia príjmov spoločnosti. Ak nastáva rast v prospech chudobných, tak chudobní profitujú z ekonomického rastu relatívne alebo absolútne viac ako bohatí. Výsledok takéhoto procesu je, že sa príjmová nerovnomernosť môže znižovať. V podmienkach Slovenskej ekonomiky bolo typické, že chudobní profitovali z ekonomického rastu menej ako bohatšia časť populácie, čo malo za dôsledok prehlbovanie príjmových nerovností.

V neposlednom rade monografia približuje dlhodobý model rastu SR. Tento model dlhodobého rastu Slovenska je nástrojom, ktorý umožňuje generovať výhľadové projekcie budúceho vývoja slovenskej ekonomiky za predpokladu, že súčasné nastavania hospodárskej politiky zostanú zachované. V rámci riešenia projektu bol model aplikovaný pre porovnanie jednotlivých scenárov uvažovaných vládnych opatrení z hľadiska ich krátkodobých, no predovšetkým dlhodobých efektov na vývoj ekonomiky Slovenska počas obdobia 2015-2035.

Samostatnou prílohou monografie, ktorá je publikovaná v rámci projektu bola aj práca Prof. PhDr. Ivety Radičovej, PhD., s názvom Efekty politiky zamestnanosti a trhu práce v období 2010 – 2015, kde hlavnou motiváciou je posúdenie trendu vývoja miery zamestnanosti a nezamestnanosti na Slovensku. Na základe posúdenia štatistických údajov o zamestnanosti a nezamestnanosti sa môže javiť, že dochádza k zlepšovaniu situácie.
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát8149157

Názov: Možnosti modelovania zmien ekonomiky SR so zreteľom na fungovanie v EMÚJazyk: Slovenský   Žáner: Ekonómia   Rok vydania: 2011
Poznámka: Táto súborná práca je zameraná na možnosti a obmedzenia ekonomického modelovania v prvých rokoch pôsobenia Slovenska v Európskej menovej únii. Z metodologického hľadiska sa autorský kolektív zameral na matematickú ekonómiu, ekonometriu a CGE modely. Tematicky sa sústredil na aktuálne problémy krajín eurozóny prijímajúcich pomoc, ktoré priamo ovplyvňujú naše fungovanie v Európskej menovej únii, vplyv krízy na náš hospodársky rast, možnosti a obmedzenia našej fiškálnej politiky, súvislosti a efekty urýchlenia mzdovej konvergencie, ako aj ekonomické efekty adaptačných opatrení na klimatické zmeny. Práca obsahuje aj riešenia metodologických výziev vplývajúcich z ťažiskových interdisciplinárnych národných a medzinárodných projektov, na ktorých sa členovia autorského kolektívu podieľali.
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát1682989

Názov: Starnutie, zdravotný stav a determinanty výdavkov na zdravie v podmienkach SlovenskaJazyk: Slovenský   Žáner: Ekonómia   Rok vydania: 2007
Autor: Kvetan; Vladimír   
Poznámka: V predkladanej knihe sa autori zaoberajú analýzou súčastného stavu zdravia populácie a jeho vývojom za posledné desaťročie ako aj projekciou vývoja financovanie zdravotného systému. V prvej časti sa autori zaoberajú cieľmi projektu, dosiahnutými výsledkami jednotlivých pracovných skupín ako aj metódami ktoré boli použité. V nasledujúcej kapitole autori rozoberajú zdravotný stav populácie na Slovensku spolu s faktormi, ktoré ho ovplyvňujú. Rovnako rozoberajú demografický vývoj populácie a jeho možný dopad na vývoj zaťaženia zdravotného systému spolu s chorobnosťou populácie. Rovnako je vytvorená analýza zdravia založená na dátach samohodnotenia zdravotného stavu. V tretej kapitole autori rozoberajú financovanie zdravotného systému a modelujú možný vývoj financovania do roku 2050. Použitý ILO model je modifikácia aktuárskeho modelu, štandardne využívaného na tieto účely. Variantné prognózy poukazujú na dlhodobú neudržateľnosť verejného financovania zdravotníctva, predovšetkým kvôli nedostatočnej tvorbe zdrojov, spojenej s nepriaznivým populačným vývojom. Tieto zistenia sú v zhode s výsledkami spoluriešitelov projektu AHEAD ako aj s výsledkami iných vedeckých pracovísk.
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát778012

Názov: Strieborná ekonomika - potenciál na SlovenskuJazyk: Slovenský   Žáner: Ekonómia   Rok vydania: 2014
Poznámka: Európska únia zažíva prudké starnutie populácie, ktoré je spôsobené hlavne zvyšujúcou sa očakávanou dĺžkou dožitia v kombinácii s nízkou mierou pôrodnosti. Toto je považované za jednu z hlavných európskych výziev, ovplyvní to konkurencieschopnosť Európskej únie v rámci svetových regiónov, ekonomický rast ako aj zamestnanosť. Transformujú sa sociálne systémy, ktoré v mnohých prípadoch nie sú nastavené na zaťaženie predlžujúcim sa poberaním starobných dôchodkov, zvyšujúcimi sa nárokmi na zdravotnú starostlivosť či rastúcim dopytom po dlhodobej starostlivosti najstarších. Väčšinou sa analyzujú negatívne dopady starnutia obyvateľstva na verejné financie vyspelých štátov. Menšia pozornosť sa venuje vplyvu starnutia na národné hospodárstvo z pohľadu zmien v objeme a štruktúre ponuky a dopytu po výrobkoch, službách, pracovnej sile a kapitále. Úzko to súvisí s pojmom strieborná ekonomika, ktorej názov vychádza zo šedivenia vlasov starnúcej populácie a voľne by sa dala definovať ako potenciál, ktorý predstavujú inovatívne produkty a služby vyvinuté pre zvyšovanie kvality života v narastajúcom veku. Stále viac ľudí si uvedomuje tento rastúci priestor, ktorý sa na trhu naskytol práve vďaka starnúcim spoluobčanom. Strieborná ekonomika je teda adaptácia ekonomiky na budúce potreby rastúceho počtu starších ľudí. Tento fenomén vytvára nové trhové príležitosti (Deutsche Welle, 2005). V jednotlivých kapitolách je popis postavenia striebornej ekonomiky v podmienkach Slovenskej republiky a v Európskej únii, ale aj v relevantných častiach sveta. Pozornosť je venovaná aj štruktúre spotreby strieborných, striebornej zamestnanosti ako aj potenciálu exportu striebornej produkcie. Dôležitou súčasťou predkladanej práce sú aj výsledky modelovania strednodobých a dlhodobých efektov striebornej ekonomiky na Slovensku, vrátane kvantifikácie alternatívnych simulačných scenárov. Táto publikácia vznikla v rámci projektu v rámci projektu APVV č. 0135-10 Strieborná ekonomika ako potenciál budúceho rastu v starnúcej Európe ako výstup jeho kvalitatívnej aj kvantitatívnej časti. Jej cieľom je poskytnúť slovenskému čitateľovi relatívne široký pohľad na problematiku striebornej ekonomiky. Snažili sme sa pritom pozrieť na niektoré otázky z rôznych pohľadov, napríklad kvantifikáciou potenciálnych efektov striebornej ekonomiky CGE modelom ako aj rastovým modelom. Veríme, že prvá publikácia tohto obsahu na jednej strane poskytne slovenskému čitateľovi nové poznatky a pohľady, na druhej strane vyvolá podnetné úvahy, otázky a kritické komentáre, ktoré si autorský kolektív rád vypočuje.
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát5681655

Názov: Strieborná ekonomika v slovenskom, európskom a svetovom kontexteJazyk: Slovenský   Žáner: Ekonómia   Rok vydania: 2012
Poznámka: Európska únia v posledných rokoch zažíva prudké starnutie populácie, ktoré je spôsobené hlavne zvyšujúcou sa očakávanou dĺžkou dožitia v kombinácii s nízkou mierou pôrodnosti. Toto je považované za jednu z hlavných európskych výziev v nadchádzajúcich rokoch, ovplyvní to našu konkurencieschopnosť v rámci svetových regiónov a tým aj ekonomický rast a zamestnanosť. Bude nevyhnutné pretransformovať sociálne systémy, ktoré v mnohých prípadoch nie sú nastavené na zaťaženie predlžujúcimi sa dôchodkami.

Väčšinou sa analyzujú negatívne dopady starnutia obyvateľstva na verejné financie vyspelých štátov, teda neustále zvyšovanie nákladov na zdravotníctvo, starobné dôchodky, dlhodobú starostlivosť. Menšia pozornosť sa venuje vplyvu starnutia na národné hospodárstvo z pohľadu zmien v objeme a štruktúre ponuky a dopytu po výrobkoch, službách, pracovnej sile a kapitále. Úzko to súvisí s pojmom strieborná ekonomika, ktorá vychádza zo striebristej farby šedivejúcich vlasov starnúcej populácie a voľne by sa dala definovať ako potenciál, ktorý predstavujú inovatívne produkty a služby vyvinuté pre zvyšovanie kvality života v narastajúcom veku. Stále viac ľudí si uvedomuje tento rastúci priestor, ktorý sa na trhu naskytol práve vďaka starnúcim spoluobčanom.

Prvá z piatich kapitol tejto publikácie približuje názory domácich, ale aj zahraničných autorov na problematiku striebornej ekonomiky. Obsahuje jednak demografický a spoločenský rozmer starnutia populácie, no väčší dôraz je kladený na jeho ekonomický rozmer. V práci je podrobnejšie rozpracovaná problematika kúpnej sily, úspor a spotreby strieborných spotrebiteľov. V závere sú uvedené vybrané medzinárodné skúsenosti s vplyvom starnutia populácie na agregátny dopyt a na zmenu štruktúry spotreby najmä z Nemecka, Veľkej Británie, Belgicka a Francúzska. V súvislosti so starnutím populácie sa do popredia dostávajú nové príležitosti pre inovatívne firmy, ktoré napomáhajú zlepšovať kvalitu života starších. Preto by sa starnutie populácie nemalo vnímať iba ako hrozba, ale skôr ako príležitosť, ktorú by Slovensko nemalo premrhať.

Druhá kapitola sa najprv venuje problematike starnutia populácie v Európe, kde analyzuje najnovšie tendencie a zmeny v demografických trendoch v posledných rokoch, porovnáva priebeh procesu starnutia v geografických regiónoch Európy a napokon charakterizuje zmenu v chápaní procesu starnutia od hrozby smerom k príležitosti, a to k takej, ktorej využitie by mohlo prispieť k hospodárskemu rastu, resp. povedie k ekonomickým benefitom. V ďalšej časti predstavuje problematiku starnutia populácie v celosvetovom rozmere a identifikuje rozvíjajúce sa ekonomiky ako tie, ktoré dnes čelia najvyššej dynamike starnutia svojich populácií. V práci ďalej selektujeme hlavných obchodných partnerov EÚ a napokon definujeme štádium demografického prechodu u týchto partnerov s cieľom potvrdiť existenciu potenciálu rozvoja strieborného trhu u hlavných obchodných partnerov EÚ i SR, a tým identifikovať potenciálne exportné teritóriá s vysokou pravdepodobnosťou uplatnenia sa striebornej produkcie (výrobky a služby určené pre populáciu seniorov) vyrobenej v Euró-pe či na Slovensku.

Tretia kapitola sa zameriava na striebornú ekonomiku v kontexte politík EÚ v členení na jej hlavné produkčné sektory.

Štvrtá kapitola skúma súvislosti starnutia európskej populácie vo väzbe na formovanie dopytu, lebo nastúpený trend starnutia európskej populácie predstavuje vzhľadom na veľkosť a stabilitu príjmov strieborných príležitosť saturovať ich potreby rozšírením trhu tovarov a služieb v smere zabezpečenia rastu spotreby. Kapitola je orientovaná na zistenie potenciálu dopytu strieborných spotrebiteľov formovanom ich príjmami v jednotlivých regiónoch a krajinách EÚ. Skúmané sú vzťahy medzi príjmami aktívneho obyvateľstva a populácie v poproduktívnom veku. V prípade Slovenska je analyzovaná aj stratifikácia príjmov obyvateľstva na regionálnej báze.

Piata kapitola má metodologický charakter a zameriava sa na analýzu dostupnosti dát o striebornej ekonomike a vhodných modelových aparátoch. Je orientovaná na metodologické aspekty skúmania potrieb a správania seniorov v jednotlivých krajinách EÚ, s dôrazom na príjmovú stránku a spotrebiteľské správanie sa. Formulované sú východiská pre skúmanie, ako aj charakteristika údajovej základne a zdrojov používaných dát. Hypotézy predpokladajú dosiahnutie takých parametrov zo skúmanej oblasti, ktoré budú predstavovať rámec pre možnú diskusiu o vplyve štruktúry dopytu seniorov (domácností) na jednotlivé segmenty slovenského exportu. Cieľom je tiež zistiť, či štruktúra ponuky tovarov a služieb na Slovensku bude schopná pokryť potreby seniorov identifikované z analýzy zmien potrieb a správania sa seniorov na Slovensku a v krajinách EÚ. Tento modifikovaný domáci dopyt podmienený výraznými očakávanými demografickými zmenami v priebehu nadchádzajúcich dvoch dekád, kedy intenzita starnutia na Slovensku bude patriť k jednej z najvyšších v EÚ, bude hlavným determinantom štrukturálnych zmien v domácej ekonomike, prípadne zmeny importného správania. Túto zmenu možno očakávať, pokiaľ nedôjde k saturácii tohto dopytu z domácich zdrojov. V prípade adaptácie ekonomiky pre potreby seniorov bude možné identifikovať možnosti exportu týchto tovarov a služieb do EÚ a získať tak potenciál pre dosahovanie ekonomického rastu. Uvedený potenciál bude kvantifikovaný modelom zahŕňajúcim tak dopytovú ako aj ponukovú stránku ekonomiky. Ako najvhodnejšie sa v súčasnosti javí využitie štruktúrneho modelu všeobecnej ekonomickej rovnováhy CGE tak, aby bolo možné identifikovať kľúčové sektory podmieňujúce schopnosť ekonomiky adaptovať sa na príslušný štrukturálny šok.

Táto publikácia vznikla v rámci projektu APVV č. 0135-10 Strieborná ekonomika ako potenciál budúceho rastu v starnúcej Európe ako výstup jeho kvalitatívnej časti. Jej cieľom je poskytnúť slovenskému čitateľovi relatívne široký pohľad na problematiku striebornej ekonomiky. Snažili sme sa pritom pozrieť na niektoré otázky z rôznych pohľadov, napríklad na regionálnu sieť SEN@ER vo svetovom, európskom i slovenskom kontexte. Veríme, že prvá publikácia tohto obsahu na jednej strane poskytne slovenskému čitateľovi nové poznatky a pohľady, na druhej strane vyvolá úvahy, otázky a podnetné kritické komentáre, ktoré si autorský kolektív rád vypočuje.
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát9782668