Prihlásiť
Vyhľadávanie
Nastavenie
O knižnici
Novinky
-100 - -Arc
-Arg - -Čer
-Čes - -DiV
-Div - -F&S
-F1 - -Imm
-In - -Kom
-Kon - -Lev
-Lex - -Mod
-Moj - -Per
-PES - -Prí
-Pří - -Sbí
-Sbo - -Sta
-Šta - -Tre
-Trn - -VTM
-Výb - ab H
Abag - Adle
Adli - Alge
Algr - Ande
Andj - Arlt
Arma - Aval
Avar - Bake
Bakk - Barb
Barč - Bart
Bárt - Beat
Beau - Bell
Belm - Berá
Bera - Beth
Bett - Bisc
Bish - Blaž
Blec - Boke
Boko - Both
Botí - Bran
Bras - Bris
Brit - Brug
Brůh - Bukv
Buľ, - Butl
Búto - Camp
Čamp - Carr
Čars - Cele
Céli - Červ
Cerv - Chau
Chav - Chro
Chrt - Číže
Čížk - Cole
Colf - Corn
Corr - Crui
Crum - Dahl
Dahr - Davi
Daví - De P
de P - Demj
Deml - Dies
Diet - Dokt
Dolá - Dost
Dotl - Druž
Drve - Dura
Durb - Dyer
Dyga - Eism
Eisn - Entr
Eötv - Fabo
Fabr - Fejé
Feje - Fifk
Figd - Flau
Flav - Forr
Forš - Fred
Free - Ftor
Fuče - Galb
Galč - Gavl
Gavo - Gibs
Gidd - Goff
Gofr - Gott
Gött - Gree
Greg - Grub
Grue - Habř
Habr - Halí
Haľk - Hano
Hanr - Harr
Hárs - Havl
Havr - Hejn
Hejt - Herr
Hers - Hirs
Hirt - Hoel
Hoem - Holo
Hols - Horč
Hoře - Hovo
Howa - Hrub
Hrud - Hunt
Huny - Inch
Incl - Jahn
Jähn - Janí
Jani - Jedl
Jedn - Jilí
Jílk - Jone
Jong - Jušk
Jusk - Kali
Kall - Kari
Karj - Kay,
Kaye - Kern
Kero - Kirk
Kirn - Klim
Klím - Koch
Kočí - Kolm
Koln - Kopp
Köpp - Kote
Kotě - Kozá
Koza - Krat
Krau - Křiv
Kriv - Kubá
Kube - Kuld
Kule - Kuzn
Kuźn - Lake
Lakh - Laro
LaRo - Leat
Leav - Lend
Leng - Lhot
Li, - Lišk
List - Lore
Lori - Lukš
Lulá - Mach
Mách - Mahl
Mahm - Man-
Maňá - Marg
Marh - Mart
Márt - Mato
Matr - McCa
McCh - Med,
Mede - Merl
Mero - Mičk
Míčk - Miln
Milo - Moha
Mohe - Mora
Morá - Mowe
Mowr - Murp
Murr - Navr
Naxe - Nesv
Nešv - Nito
Nive - Nová
Nova - O'Ro
O'Sh - Olso
Olšo - Osif
Osin - Pala
Palá - Park
Parl - Pave
Pavi - Pejč
Pejř - Pešt
Pest - Pica
Picc - Pitz
Pius - Poho
Pohr - Pont
Pool - Přad
Prae - Proc
Proč - Puzo
Puzy - Rako
Rakú - Redf
Redg - René
Renf - Rieč
Ried - Robi
Robl - Rose
Rosi - Rubi
Rubí - Ryba
Rybá - Saha
Šáhí - Sans
Sant - Sche
Schi - Schu
Schü - Sedl
Sedm - Šest
Sest - Ship
Shir - Šime
Sime - Site
Šiti - Slab
Slac - Smej
Šmej - Snie
Snig - Sora
Sorá - Spil
Špin - Staň
Stan - Stei
Štei - Štoc
Stoc - Stri
Stří - Sue,
Süe- - Švar
Švař - Swal
Swan - Tamm
Tamp - Terr
Terš - Tich
Tidb - Tomi
Tomí - Trév
Trev - Ture
Turg - Urba
Urbá - Vale
Valé - Vani
Vaňk - Végh
Vegr - Vice
Vích - Vlce
Vlče - von
Von - Vrzá
Vrzg - Wall
Walm - Wegl
Wegn - Whal
Whar - Will
Wilm - Woll
Wöll - Yusc
Yves - Zare
Žare - Žero
Žert - Zoun
Zozu - Østb
DigiBooks - Prezeranie autora

Autor: Workie Tiruneh; Menbere Rok narodenia: 1969   Rok úmrtia: -
Poznámka: Menbere Workie je samostatný vedecký pracovník na Ekonomickom ústave SAV a Professor (Associate) of Finance na Webster Vienna Private University (WVPU) v Rakúsku. Menbere bol v rokoch 2010-2020 vedúcim Oddelenia empirického výskumu (neskôr Oddelenia makrofinančných analýz) na Ekonomickom ústave. Menbere Workie má dlhoročné zahraničné skúsenosti z pôsobenia v akademickom svete. V minulosti zastával viaceré akademické pozície na rôznych univerzitách vrátane pozície profesora ekonómie na Katedre hospodárskej politiky na Ekonomickej univerzite v Bratislave, profesora ekonómie na School of Business Management ako aj pozície Adjunct Professor pre doktorandský program na Katedre Financií Masarykovej univerzity v Brne. Zastával taktiež pozíciu International MBA Professor na City University of Seattle, European Graduate Programs. Menbere učil ako člen International MBA Faculty na viacerých zahraničných vysokých školách. Ako ocenenie za jeho akademické úspechy získal celkovo štyrikrát cenu Academic Excellence Prize. V jeho výskumných a pedagogických aktivitách sa sústreďuje na oblasti: ekonomický rast a tranzitívny process, medzinárodné financie a medzinárodná ekonómia.

https://ekonom.sav.sk/sk/pracovnici/menbere-workie-tiruneh

Názov: Predvídanie potrieb trhu práce v SR: teoretické východiská a empirické výsledkyJazyk: Slovenský   Žáner: Ekonómia   Rok vydania: 2012
Poznámka: Hlavným cieľom monografie je prezentovať predbežné výsledky predvídania potrieb trhu práce na Slovensku do roku 2025. Napriek mnohým nedokonalostiam, ktoré sprevádzajú sociálno-ekonomické prognózy, hlavným dôvodom ich realizácie je kvalifikovaný odhad trendu vývoja skúmaného javu, v tomto prípade rozsahu a štruktúry dopytu ako aj ponuky práce. V dôsledku dynamického vývoja globalizačného procesu, ktorého základnou črtou sú neustále technologické zmeny na jednej strane a starnutie obyvateľstva na druhej strane, je súlad politiky v oblasti vzdelávania, trhu práce a sociálneho poistenia v súvislosti s očakávaným vývojom východiskom pri riešení problémov, ktoré sa nachádzajú v prieniku záujmov celej spoločnosti. Nadväzujúc na poznatky z rozrastajúcej sa vedeckej práce venovanej tejto problematike a opierajúc sa o určité predpoklady ponúkajú autori prostredníctvom aplikácie existujúcich modelov, ich modifikácií, ako aj aplikáciou vlastného modelu a použitím dostupných štatistických databáz, rámcový pohľad na štruktúru budúcich potrieb trhu práce SR.

Prvá kapitola sa venuje teoretickým a metodologickým aspektom a významu prognózovania potrieb trhu práce z aspektu štruktúry vzdelania a povolania. Druhá kapitola prináša výsledky prognózy štruktúry zamestnanosti podľa kategórie pohlavia, veku, vzdelania a kraja pre Slovenskú republiku do roku 2025 prostredníctvom modelu VZAM. Tretia kapitola sa zameriava na modelovanie pracovnej sily zo strany ponuky s dôrazom na prognózovanie miery ekonomickej aktivity obyvateľstva podľa vekových skupín a priemernej miery participácie podľa pohlavia (pomocou modelu logit). Štvrtá kapitola sa venuje modelovaniu dopytu pracovnej sily podľa odvetvovej štruktúry slovenskej ekonomiky, pričom prognózy sú na základe modelov matice spoločenského účtovníctva (Social Accounting Matrix) a modelu HERMIN. Posledná piata kapitola ponúka výsledky odhadov individuálnych výnosov zo vzdelania pre Slovensko a krajiny Európskej únie (EÚ) na základe dát EU-SILC (štatistického zisťovania EÚ o príjmoch a životných podmienkach) ako reflexiu meniacej sa „hodnoty vzdelania.“
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát7540304

Názov: Trh práce na Slovensku: Analýzy a prognózyJazyk: Slovenský   Žáner: Ekonómia   Rok vydania: 2014
Poznámka: Jeden z kľúčových cieľov hospodárskej politiky je spojený s riešením nerovnováh na trhu práce prostredníctvom alternatívnych nástrojov politiky trhu práce. Náklady nezamestnanosti obsahujú nielen finančnú stránku, ale aj spoločenskú a sociálnopolitickú dimenziu. Miera nezamestnanosti má rastúcu tendenciu v mnohých vyspelých krajinách a recesia, ktorá sa začala v roku 2008, iba výraznejším spôsobom zhoršila nerovnováhu na trhu práce. Publikácia ILO z roku 2014 s názvom Global Employment Trends, Risk of a Jobless Recovery (Trendy globálnej zamestnanosti, riziká oživenia ekonomiky bez vytvárania pracovných miest) naznačuje skutočnosť, že napriek ukončeniu globálnej recesie miera nezamestnanosti ostáva v mnohých krajinách na neudržateľnej úrovni. V kontexte Európskej únie sa predpokladá miera nezamestnanosti na úrovni 10,9 % v roku 2016 oproti 7,25 % pred začiatku krízy v roku 2007.

Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré zápasia najmä s vysokou mierou dlhodobej nezamestnanosti. Tento jav výrazne prispieva k nepriaznivému vývoju verejných financií, ale odzrkadľuje aj možné nedostatočné využitie výrobných kapacít v ekonomike. Vysoká miera nezamestnanosti však nie je spojená iba s nedostatkom dopytu po pracovnej sile, ale je aj výsledkom nesúladu medzi nimi (Workie Tiruneh a kol., 2013). Empirické štúdie zdôrazňujú práve význam nesúladu medzi ponukou pracovnej sily a dopytom po nej, ktorý pramení buď z nedostatku informácií, alebo z dôvodu nesúladu geografickej, kvalifikačnej či z nesúladu zručností.

Význam predvídania potrieb trhu práce je preto dôležitý najmä z aspektu zmapovania možných diskrepancií medzi ponukou pracovnej sily a dopytom po nej vzhľadom na špecifické formy povolaní a vzdelania bez ohľadu na príčiny týchto diskrepancií. Cieľom predkladanej monografie je preto predvídať potreby slovenského trhu práce do roku 2025, s úlohou poskytnúť obraz o povolaniach a kvalifikáciách. Zároveň monografia prináša širšie súvislosti potrieb trhu práce a poukazuje na možné riziká budúceho vývoja trhu práce na Slovensku.
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát10023534

Názov: Vývoj a perspektívy svetovej ekonomiky 2006Jazyk: Slovenský   Žáner: Ekonómia   Rok vydania: 2006
Poznámka: GLOBÁLNA KONKURENCIESCHOPNOSŤ A ENERGETICKÁ A DEMOGRAFICKÁ KRÍZA

Publikácia o vývoji a perspektívach svetovej ekonomiky, ktorú v roku 2006 po prvýkrát pripravil kolektív Ekonomického ústavu SAV, má za cieľ pravidelne informovať odbornú verejnosť o problémoch, príležitostiach, rizikách a neistotách, ktoré súvisia s fungovaním svetovej ekonomiky, a to nielen v kontexte globalizácie, ale predovšetkým v kontexte rozvoja informačných a komunikačných technológií, ktoré zásadným spôsobom zmenili chápanie fungovania svetovej ekonomiky.
Štúdia charakterizuje a hodnotí kľúčové problémy fungovania svetovej ekonomiky za posledné roky a zároveň poukazuje na perspektívy jej vývoja. Vychádza pritom z dvoch aspektov:
Prvým je ten, že vo vývoji svetovej ekonomiky dochádza k rozdielnemu chápaniu otázky stratégie konkurencieschopnosti, ktorá sa odlišuje od tradičného chápania tým, že je založená na vedomostnej ekonomike a uskutočňuje sa v kontexte liberalizácie svetovej ekonomiky.
Druhým aspektom je riziko a neistota, s ktorými sa bude musieť svetová ekonomika vo svojom ďalšom vývoji vyrovnať. Tu ide predovšetkým o dve dôležité výzvy. Prvou je tá, že svetová ekonomika sa stáva do určitej miery „rukojemníkom“ energetickej politiky rôznych zoskupení. Táto skutočnosť bude vyžadovať rozhodnú energetickú politiku, najmä vo vyspelých ekonomikách. Druhým, nemenej dôležitým aspektom rizika ďalšieho vývoja svetovej ekonomiky, predovšetkým vo vyspelých ekonomikách, je starnutie obyvateľstva.
V tejto publikácii vychádzame z viacerých zdrojov, najmä zo štúdií Svetovej banky, MMF, OSN, OECD, UNCTAD, ILO a EUROSTAT.
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát8954749

Názov: Vývoj a perspektívy svetovej ekonomiky 2007Jazyk: Slovenský   Žáner: Ekonómia   Rok vydania: 2007
Poznámka: PRÍNOSY INFORMAČNÝCH TECHNOLÓGIÍ A HROZBY KLIMATICKÝCH ZMIEN

Monografia Vývoj a perspektívy svetovej ekonomiky. Prínosy informačných technológií a hrozby klimatických zmien prichádza ako ďalšia – v poradí druhá publikácia z dlhodobého projektu Ekonomického ústavu SAV v Bratislave. Má rovnaký cieľ ako prvá, a to analyzovať a kriticky zhodnotiť, s čím v roku 2006 svetová ekonomika zápasila, a podrobne analyzovať, aké prekážky bude musieť prekonať v roku 2007 aj v ďalších rokoch. Monografia je zameraná predovšetkým na detailné zmapovanie a zhodnotenie makroekonomického vývoja tak globálnej ekonomiky ako celku, ako aj jej jednotlivých regiónov, resp. zoskupení a má poukázať na nevyhnutnosť synchronizácie globálnej makroekonomickej politiky, ktorú vnucuje proces globalizácie a z toho vyplývajúce možné implikácie nielen tvorcom hospodárskej politiky, ale aj podnikateľskému sektoru v Slovenskej republike.
Séria publikácií okrem analýzy uvedených aspektov svetovej ekonomiky prináša vybrané tzv. horúce problémy (hot issues) v každom roku. V tomto roku monografia prinesie dva tematické okruhy, ktoré majú opačný efekt na svetovú ekonomiku: prínos informačných technológií a hrozby klimatických zmien. V monografii vychádzame z viacerých publikácií vrátane World Economic Outlook (IMF); World Economic Situations and Prospects (UN); International Labor Organization (ILO); OECD Economic Outlook; EUROSTAT; UNCTAD a z ďalších národných a medzinárodných publikácií, ktoré uvádzame na konci predkladanej monografie.
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát5735841

Názov: Vývoj a perspektívy svetovej ekonomiky 2008Jazyk: Slovenský   Žáner: Ekonómia   Rok vydania: 2008
Poznámka: TURBULENCIE NA FINANČNÝCH TRHOCH A DILEMY HOSPODÁRSKEJ POLITIKY
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát5017159

Názov: Vývoj a perspektívy svetovej ekonomiky 2009Jazyk: Slovenský   Žáner: Ekonómia   Rok vydania: 2009
Poznámka: GLOBÁLNA FINANČNÁ A HOSPODÁRSKA KRÍZA
PRÍČINY – NÁKLADY – VÝCHODISKÁ
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát6316243

Názov: Vývoj a perspektívy svetovej ekonomiky 2010Jazyk: Slovenský   Žáner: Ekonómia   Rok vydania: 2010
Poznámka: OZDRAVENIE SVETOVEJ EKONOMIKY: REALITA ALEBO MÝTUS?
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát5634363