Prihlásiť
Vyhľadávanie
Nastavenie
O knižnici
Novinky
-100 - -Arc
-Arg - -Čer
-Čes - -DiV
-Div - -F&S
-F1 - -Imm
-In - -Kom
-Kon - -Lev
-Lex - -Mod
-Moj - -Per
-PES - -Prí
-Pří - -Sbí
-Sbo - -Sta
-Šta - -Tre
-Trn - -VTM
-Výb - ab H
Abag - Adle
Adli - Algr
Algu - Ande
Andj - Arlt
Arma - Aval
Avar - Bake
Bakk - Barb
Barč - Bart
Bárt - Beat
Beau - Bell
Belm - Berá
Bera - Beth
Bett - Bisc
Bish - Blaž
Blec - Boke
Boko - Both
Botí - Bran
Bras - Bris
Brit - Brug
Brůh - Bukv
Buľ, - Butl
Búto - Camp
Čamp - Carr
Čars - Céli
Čelk - Červ
Cerv - Chau
Chav - Chro
Chrt - Číže
Čížk - Cole
Colf - Corn
Corr - Crum
Crus - Daib
Daic - Davi
Daví - De P
de P - Demj
Deml - Diet
Diff - Dola
Dolc - Dost
Dotl - Druž
Drve - Dura
Durb - Dyer
Dyga - Eism
Eisn - Eötv
Ephr - Fabr
Fábr - Fejf
Feke - Fige
Figu - Flee
Fleg - Forš
Fors - Free
Freh - Fuči
Fučí - Galí
Gáli - Gayl
Gayn - Giff
Gila - Gold
Göld - Graf
Gráf - Greg
Greh - Gryl
Grym - Haem
Haen - Hall
Halm - Hanu
Hany - Hart
Härt - Havr
Hawa - Helf
Helg - Héru
Herv - Hirt
Hisl - Hofb
Hofé - Holo
Hols - Horč
Hoře - Hovo
Howa - Hrub
Hrud - Hunt
Huny - Inch
Incl - Jahn
Jähn - Janí
Jani - Jedl
Jedn - Jilí
Jílk - Jone
Jong - Jusk
Just - Kali
Kall - Kari
Karj - Kay,
Kaye - Kern
Kero - Kirk
Kirn - Klim
Klím - Koch
Kočí - Kolm
Koln - Kopp
Köpp - Kote
Kotě - Kozá
Koza - Krat
Krau - Křiv
Kriv - Kubá
Kube - Kuld
Kule - Kuzn
Kuźn - Lake
Lakh - Laro
LaRo - Leat
Leav - Lend
Leng - Lhot
Li, - Lišk
List - Lore
Lori - Lukš
Lulá - Mach
Mách - Mahl
Mahm - Man-
Maňá - Marg
Marh - Mart
Márt - Matr
Mats - McCa
McCh - Med,
Mede - Merl
Mero - Míčk
Mičk - Milo
Mils - Mohl
Mohr - Mora
Morá - Mowr
Moye - Murp
Murr - Navr
Naxe - Nesv
Nešv - Nito
Nive - Nová
Nova - O'Ro
O'Sh - Olšo
Olss - Osma
Ošme - Pala
Palá - Park
Parl - Pave
Pavi - Pejč
Pejř - Pešt
Pest - Pica
Picc - Pitz
Pius - Poho
Pohr - Pont
Pool - Prae
Prág - Proc
Proč - Puzy
Pých - Rako
Rakú - Redf
Redg - René
Renf - Rieč
Ried - Robi
Robl - Rose
Rosi - Rubi
Rubí - Rybá
Ryba - Šáhí
Sahl - Sans
Sant - Sche
Schi - Schu
Schü - Sedl
Sedm - Šest
Sest - Ship
Shir - Šime
Sime - Site
Šiti - Slab
Slac - Smej
Šmej - Snie
Snig - Sora
Sorá - Spil
Špin - Staň
Stan - Stei
Štei - Štoc
Stoc - Stri
Stří - Sue,
Süe- - Švar
Švař - Swal
Swan - Tamm
Tamp - Terr
Terš - Tich
Tidb - Tomi
Tomí - Trév
Trev - Ture
Turg - Urba
Urbá - Vale
Valé - Vani
Vaňk - Vegr
Veho - Vice
Vích - Vlče
Vlčk - von
Von - Vrzá
Vrzg - Wall
Walm - Wegl
Wegn - Whar
What - Will
Wilm - Woll
Wöll - Yves
z Al - Zarh
Žarn - Žert
Zerz - Zozu
Zółk - Østb
DigiBooks - Prezeranie autora

Autor: Radvanský; Marek Rok narodenia: -   Rok úmrtia: -

Názov: Makroekonomická prognóza vývoja slovenskej ekonomiky so zameraním na vývoj dopytu po práciJazyk: Slovenský   Žáner: Ekonómia   Rok vydania: 2010
Poznámka: Prognózovanie vývoja na trhu práce patrí k jedným z najdôležitejších otázok sociálnej politiky. Táto dôležitosť vychádza z faktu, že najlepšia sociálna politika je politika zamestnanosti. Zamestnaný človek má patričný pocit sebarealizácie a istotu budúceho príjmu. Rovnako však pomáha tvoriť hodnoty ako aj prispieva do verejného rozpočtu pomocou daní a odvodov. Na druhej strane nezamestnaný človek nielenže trpí neistotou z budúceho vývoja, ale takisto tvorí pre systém verejného rozpočtu čistú stratu. Je preto dôležité zosúlaďovať dopyt a ponuku práce v takej miere, aby bola obyvateľovi zabezpečená patričná práca a tak bola minimalizovaná strata pre verejný rozpočet.
Prognózovanie vývoja na trhu práce je v neposlednom rade dôležité aj z hľadiska podnikateľskej sféry. Investičné a rozvojové zámery priemyslu a služieb by mali byť úzko koordinované s očakávanou zásobou adekvátnej pracovnej sily. Dopyt a ponuku pracovnej sily je treba zosúladiť najmä vzhľadom na jej plné využitie v prospech rozvoja národnej ekonomiky, čo následne vedie k rastu ekonomiky Európskej únie.
Táto práca je finálnym výstupom úlohy Makroekonomická prognóza vývoja slovenskej ekonomiky so zameraním na vývoj dopytu po práci, ktorá si kladie za cieľ prispieť ako metodologicky tak i prognosticky k diskusii tejto problematiky. Jej hlavnou úlohou je predstaviť ucelený pohľad autorského kolektívu na budúci vývoj ekonomiky Slovenskej republiky a na dopyt po práci tvorený v rámci jednotlivých sektorov výroby, v regiónoch ako aj vzhľadom na vzdelanostnú štruktúru.
V prvej časti bude rozanalyzovaný vývoj základných makroekonomických ukazovateľov za obdobie od roku 2006. Ťažisko bude venované vývoju na trhu práce a vývoju HDP a jeho zložiek. Asi najvýznamnejším faktorom pôsobiacim na svetový ekonomický systém v súčasnosti je prebiehajúca globálna ekonomická kríza. Je pochopiteľné, že aj tomuto fenoménu a hlavným dopadom na trh práce sa bude táto časť venovať.
V druhej prognostickej časti bude popísaná makroekonomická prognóza vývoja SR do roku 2020. Ohraničenie rokom 2020 vyplýva predovšetkým z faktu, že tento rok je Európskou komisiou považovaný za štandardný horizont tvorby prognóz. V úvode tejto časti bude popísaný metodologický nástroj použitý pre tvorbu prognózy. Základným nástrojom bolo použitie makroekonomického modelu BIER 09q2 Labour. Nakoľko prognózovanie akéhokoľvek ekonomického vývoja vzhľadom na prebiehajúcu globálnu hospodársku krízu je v súčasnosti výrazne problematické, je prognóza slovenskej ekonomiky vypracovaná v troch scenároch – pesimistickom, strednom a optimistickom. Základné charakteristiky budú popísané v druhej podčasti. Záver prognostickej časti sa bude venovať samotnému popisu prognózy vzhľadom na jednotlivé scenáre vývoja ekonomiky Slovenskej republiky.
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát3424007

Názov: Modelovanie regionálneho vývoja v SR a hodnotenie účinnosti regionálnych politíkJazyk: Slovenský   Žáner: Ekonómia   Rok vydania: 2019
Poznámka: Slovensko sa radí medzi krajiny Európy s najvyššou mierou regionálnych disparít, pričom ich zmierňovanie patrilo k prioritám všetkých vlád SR od jej vzniku. Napriek tomu hospodárska politika SR zvykne špecifický vplyv opatrení na regionálnej úrovni skôr podceňovať. Relatívne malá pozornosť sa venuje aj analytickej podpore rozhodovania a prognózam vývoja na regionálnej úrovni. Predložená publikácia sa venuje otázke aktuálneho vývoja regionálnej politiky a vhodným kvantitatívnym nástrojom na analyzovanie a prognózovanie regionálneho vývoja vyvíjaným na Ekonomickom ústave SAV.
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát8068011

Názov: Regionálna politika a trh práce po roku 2020Jazyk: Slovenský   Žáner: Ekonómia   Rok vydania: 2020
Poznámka: Autorský kolektív poskytol pred takmer rokom v rámci metodickej monografie Modelovanie regionálneho vývoja v SR všeobecný pohľad na možnosti analýz regionálneho rozvoja SR v kontexte uplatňovanej regionálnej politiky, ako aj dostupných analytických možností. Cieľom bolo identifi kovať najvhodnejší prístup pre analýzy a prognózy budúceho vývoja regiónov SR, pričom diskusia aplikácie týchto prístupov ako i samotná aplikácia mali byť hlavným zameraním predkladanej monografie s takmer nezmeneným autorským kolektívom ako záverečného výstupu niekoľkoročného úsilia pri implementácií projektu APVV – Modelovanie a analýza možností znižovania regionálnych rozdielov v SR prostredníctvom verejných politík.

Počas roku 2020 sme boli svedkami dramatických zmien v hospodárskom a sociálnom vývoji spôsobených prepuknutím pandémie. Od jej identifi kácie sme mohli pozorovať viacero vĺn nákazy v rôznych častiach sveta, pričom previazanosť jednotlivých ekonomík sa prejavila aj naštrbením produkčných reťazcov a výpadkami pri dodávkach tovarov a služieb. Z tohto pohľadu môžeme sledovať vplyv relatívne komplexnej krízy, ktorá má neštandardný charakter a týka sa ponukovej aj dopytovej časti ekonomiky.

Priebeh lockdownov, prehodnocovanie očakávaného vývoja aj nárast neistoty pri prognózach sa prejavili aj na príprave predkladanej monografie. Jednotlivé kapitoly boli aktualizované tesne pred odovzdaním textov na finálne spracovanie do tlače. Týmto chcem poďakovať spoluautorom za ich trpezlivosť a ochotu podieľať sa na tvorbe tejto spoločnej práce.

V prvej časti sa jej hlavný autor Karol Frank venuje analýze uplatňovanej hospodárskej politiky v regiónoch SR a jej reakcii na prebiehajúcu krízu, a to z pohľadu Slovenska aj EÚ. Vynaložené prostriedky na opatrenia zmierňujúce vplyv krízy budú mať dlhodobý vplyv na fiškálnu stabilitu a uplatňované verejné politiky. Z hľadiska regionálneho rozvoja je možné identifi kovať pokračujúci problém spočívajúci v zdrojoch jeho financovania, pričom aj naďalej hrajú kľúčovú úlohu fondy EŠIF. Zároveň však Slovensko nedokáže tieto prostriedky kontinuálne, efektívne a cielene čerpať, čo znižuje ich predpokladaný efekt na ekonomiku, pričom viaceré analýzy poukazujú na väčší problém v čerpaní, ako v programovom období 2007 – 2013. Problematické riadenie fondov môže byť ešte zvýraznené dostupnosťou dodatočných finančných zdrojov z EÚ prostredníctvom balíčkov REACT a Fondu obnovy. Dostupné zdroje v najbližších rokoch ďaleko prevyšujú objemy, ktoré dokázalo Slovensko alokovať v akomkoľvek predchádzajúcom období, čo prinesie extrémne výzvy z hľadiska riadenia verejných politik a investičných aktivít. Zároveň prebieha finalizácia prípravy nového programového obdobia 2021 – 2027. Záver tejto kapitoly je venovaný diskusii k reforme kompetencií a financovania územnej samosprávy, ktorej je venovaná v rámci regionálnej politiky značná pozornosť.

Druhá kapitola sa pod vedením Jána Halušku venuje detailnej analýze socio-ekonomického vývoja SR počas roku 2020 a výhľadu na najbližšie roky s cieľom podrobne analyzovať vplyv aktuálnej krízy na slovenské hospodárstvo. Atypická dopytovo-ponuková kríza spojená s uzavretím ekonomiky priniesla extrémny a okamžitý vplyv na jednotlivé ekonomické sektory hospodárstva takmer hneď po prepuknutí pandémie v SR, veľmi krátko po parlamentných voľbách. Aktuálna situácia smeruje k ďalšiemu lockdownu, pričom optimistické očakávania ohľadne konca koronakrízy sú situované k začiatku leta 2021. Napriek tomu, že z ekonomického hľadiska je očakávaná relatívne rýchla obnova hospodárskeho rastu, návrat k hodnotám roku 2019 je vo výhľade až výraznejšie za horizontom roku 2022.

Tretia kapitola spracovaná Veronikou Hvozdíkovou detailnejšie diskutuje vývoj na trhu práce. Dôležitým faktorom je, že k istému ochladeniu a zvoľneniu vývoja na trhu práce dochádzalo v rámci hospodárskeho cyklu aj v období pred pandémiou. Samotný hlboký ekonomický prepad sa však v prvých obdobiach prejavil na trhu práce výrazne miernejšie, ako by bolo možné očakávať. Dobrou správou je, že Slovensko v roku 2019 atakovalo historicky najlepšie hodnoty v oblasti zamestnanosti, ako aj miery nezamestnanosti. Na druhú stranu, demografi cké procesy indikujú dosiahnutie vrcholu z pohľadu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, čo bude v nadchádzajúcom období limitujúcim faktorom ponuky práce.

Vo štvrtej kapitole autori pod vedením Tomáša Miklošoviča aplikujú dlhodobo vyvíjaný regionálny model HERMIN na regionálny vývoj po roku 2020 v rámci implementácie nového programového obdobia 2021 – 2027. Vzhľadom na pretrvávajúce výrazné disparity medzi regiónmi SR a pri očakávanom pokračovaní v „štandardnom“ uplatňovaní regionálnej politiky nie je možné predpokladať výraznejšie zvrátenie divergenčného procesu v rámci SR.

Piata a šiesta kapitola vedené Ivanom Lichnerom a Marekom Radvanským sú zamerané na prognózu hospodárskeho vývoja a vývoja na trhu práce v regiónoch SR s uplatnením novo vyvinutého regionálneho modelu. Vzhľadom na vysokú mieru neistoty pri prognózovaní sa autori snažia identifi kovať rozdiely v prognózach bez vplyvu a s vplyvom pandémie COVID-19, a to nielen na regionálnej, ale aj na sektorovej úrovni. Z hľadiska celkovej zamestnanosti aplikovaný EC-IO model naznačuje návrat na predkrízové hodnoty roku 2019 až medzi rokmi 2023 – 2024. Životnosť prognóz v čase neistoty je relatívne krátka, avšak štruktúra kapitoly je vytvorená z cieľom poukázať aj na informačné možnosti aplikovania tohto typu modelu pre potreby ďalších analýz.

Práca je uzatvorená dvomi tematickými kapitolami. Siedma kapitola spracovaná Dávidom Martinákom a Samom Varšíkom je zameraná na identifi káciu nákladov predčasného ukončenia školskej dochádzky SR a jeho vplyvu na trh práce. Každý rok sa tento problém týka viac ako tisíc osôb, čo predstavuje takmer 2 % vekovej kohorty. Závery tejto kapitoly naznačujú, že celoživotné náklady na každú kohortu z hľadiska ušlej mzdy a sociálnych nákladov tvoria viac ako 200 13 mil. Eur. Z pohľadu trhu práce a vzdelávacieho systému je preto treba tomuto problému venovať zvýšenú pozornosť.

Monografiu uzatvára kapitola vytvorená pod vedením Ivety Stankovičovej, analyzujúca vývoj spotreby domácností v regiónoch SR počas obdobia rokov 2001 – 2019 s využitím informácií zo štatistiky rodinných účtov. Tento pohľad je dôležitý z hľadiska „vnútorného“ dopytu jednotlivých regiónov smerom k podpore regionálnej ekonomiky, kde výdavky domácností tvoria výrazný zdroj ekonomického rastu vo viacerých sektoroch, najmä v oblasti služieb. Z tohto dôvodu je potrebné upozorniť na regionálne rozdiely v spotrebe domácností pri anticipácii budúceho vývoja a formovaní regionálnej politiky.
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát9741152