Prihlásiť
Vyhľadávanie
Nastavenie
O knižnici
Novinky
-100 - -Arc
-Arg - -Čer
-Čes - -DiV
-Div - -F&S
-F1 - -Imm
-In - -Kom
-Kon - -Lev
-Lex - -Mod
-Moj - -Per
-PES - -Prí
-Pří - -Sbí
-Sbo - -Sta
-Šta - -Tre
-Trn - -VTM
-Výb - ab H
Abag - Adle
Adli - Algr
Algu - Ande
Andj - Arlt
Arma - Aval
Avar - Bake
Bakk - Barb
Barč - Bart
Bárt - Beat
Beau - Bell
Belm - Berá
Bera - Beth
Bett - Bisc
Bish - Blaž
Blec - Boke
Boko - Both
Botí - Bran
Bras - Bris
Brit - Brug
Brůh - Bukv
Buľ, - Butl
Búto - Camp
Čamp - Carr
Čars - Céli
Čelk - Červ
Cerv - Chau
Chav - Chro
Chrt - Číže
Čížk - Cole
Colf - Corn
Corr - Crum
Crus - Daib
Daic - Davi
Daví - De P
de P - Demj
Deml - Diet
Diff - Dola
Dolc - Dost
Dotl - Druž
Drve - Dura
Durb - Dyer
Dyga - Eism
Eisn - Eötv
Ephr - Fabr
Fábr - Fejf
Feke - Fige
Figu - Flee
Fleg - Forš
Fors - Free
Freh - Fuči
Fučí - Galí
Gáli - Gayl
Gayn - Giff
Gila - Gold
Göld - Graf
Gráf - Greg
Greh - Gryl
Grym - Haem
Haen - Hall
Halm - Hanu
Hany - Hart
Härt - Havr
Hawa - Helf
Helg - Héru
Herv - Hirt
Hisl - Hofb
Hofé - Holo
Hols - Horč
Hoře - Hovo
Howa - Hrub
Hrud - Hunt
Huny - Inch
Incl - Jahn
Jähn - Janí
Jani - Jedl
Jedn - Jilí
Jílk - Jone
Jong - Jusk
Just - Kali
Kall - Kari
Karj - Kay,
Kaye - Kern
Kero - Kirk
Kirn - Klim
Klím - Koch
Kočí - Kolm
Koln - Kopp
Köpp - Kote
Kotě - Kozá
Koza - Krat
Krau - Křiv
Kriv - Kubá
Kube - Kuld
Kule - Kuzn
Kuźn - Lake
Lakh - Laro
LaRo - Leat
Leav - Lend
Leng - Lhot
Li, - Lišk
List - Lore
Lori - Lukš
Lulá - Mach
Mách - Mahl
Mahm - Man-
Maňá - Marg
Marh - Mart
Márt - Matr
Mats - McCa
McCh - Med,
Mede - Merl
Mero - Míčk
Mičk - Milo
Mils - Mohl
Mohr - Mora
Morá - Mowr
Moye - Murp
Murr - Navr
Naxe - Nesv
Nešv - Nito
Nive - Nová
Nova - O'Ro
O'Sh - Olšo
Olss - Osma
Ošme - Pala
Palá - Park
Parl - Pave
Pavi - Pejč
Pejř - Pešt
Pest - Pica
Picc - Pitz
Pius - Poho
Pohr - Pont
Pool - Prae
Prág - Proc
Proč - Puzy
Pých - Rako
Rakú - Redf
Redg - René
Renf - Rieč
Ried - Robi
Robl - Rose
Rosi - Rubi
Rubí - Rybá
Ryba - Šáhí
Sahl - Sans
Sant - Sche
Schi - Schu
Schü - Sedl
Sedm - Šest
Sest - Ship
Shir - Šime
Sime - Site
Šiti - Slab
Slac - Smej
Šmej - Snie
Snig - Sora
Sorá - Spil
Špin - Staň
Stan - Stei
Štei - Štoc
Stoc - Stri
Stří - Sue,
Süe- - Švar
Švař - Swal
Swan - Tamm
Tamp - Terr
Terš - Tich
Tidb - Tomi
Tomí - Trév
Trev - Ture
Turg - Urba
Urbá - Vale
Valé - Vani
Vaňk - Vegr
Veho - Vice
Vích - Vlče
Vlčk - von
Von - Vrzá
Vrzg - Wall
Walm - Wegl
Wegn - Whar
What - Will
Wilm - Woll
Wöll - Yves
z Al - Zarh
Žarn - Žert
Zerz - Zozu
Zółk - Østb
DigiBooks - Prezeranie autora

Autor: Dolobáč; Marcel Rok narodenia: -   Rok úmrtia: -

Názov: Hranice zmluvnej slobody v pracovnom práveJazyk: Slovenský   Žáner: Vedy spoločenské - Právo   Rok vydania: 2017
Poznámka: Autor má ambíciu nadviazať na súčasnú a zároveň podnietiť ďalšiu diskusiu ukotvenia pracovného práva v systéme súkromnoprávnych odvetví a prispieť k názorovým variáciám vo vzťahu k zmluvnej slobode a jej limitov v pracovnom práve. Široká zmluvná voľnosť občianskeho práva neplatí pre oblasť pracovného práva, a teda ani prenikanie štandardných občianskoprávnych inštitútov do pracovnoprávnych vzťahov nie je vždy samozrejmé. Uvedené predstavuje hlavné tézy predkladanej monografie.

Uchopiť problematiku zmluvnej slobody v pracovnom práve možno viacerými spôsobmi. Autor zvolil obsahovú štruktúru, ktorá je vystavaná na troch základných pilieroch. V prvej časti autor posudzuje postavenie pracovného práva v systéme práva, ktoré je determinované predovšetkým vlastným predmetom právnej úpravy – závislou prácou a špecifickou metódou právnej regulácie prostredníctvom kogentných a relatívne kogentných noriem. V tejto súvislosti si autor hneď úvodom dovolí poznámku, že tak často diskutovaná dispozitívnosť noriem pracovného práva sa javí len domnelou. Pracovné právo je vystavané na minimách a maximách, pričom stavebnými kameňmi pevných hraníc sú práve relatívne kogentné normy. Ide o skutočnosť, ktorá odčleňuje pracovné právo od iných odvetví súkromného práva. Na tieto úvahy nadväzuje autorov pohľad na autonómiu vôle v pracovnom práve. Limity zmluvnej slobody (nielen) v teoretickom slova zmysle tvoria druhý pilier autorových myšlienok. Naostatok, tretia stať práce má byť tou, ktorá teoreticko-právne úvahy vzájomného prepojenia občianskeho práva a pracovného práva pretaví do interpretácie vybraných občianskoprávnych inštitútov a možnosti ich aplikácie a realizácie v pracovnoprávnych vzťahoch.

Problematika zmluvnej slobody v pracovnom práve nie nová a ani originálna. Zároveň však nemožno tvrdiť, že je uzavretá či vyriešená, práve naopak. Nejednoznačnosť teoreticko-právnych východísk spôsobuje nemalé aplikačné problémy. A práve preto bolo zámerom autora zamyslieť sa opätovne nad teoretickými základmi zmluvnej slobody v pracovnom práve, najmä vo vzťahu k občianskemu právu, pripojiť k nim vlastné myšlienky, ktoré napokon nemajú ostať v rovine pseudoproblémov, ale majú poskytnúť odpovede na vyvstávajúce praktické otázky. Čitateľ nech posúdi či sa vyslovená ambícia autora naplnila. Monografia bola spracovaná podľa právneho stavu k 1. októbru 2017.
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát4915392

Názov: Ochrana (duševného) zdravia zamestnanca v informačnom vekuJazyk: Slovenský   Žáner: Vedy spoločenské - Právo   Rok vydania: 2018
Spoluautor: Seilerová; Monika   
Poznámka: Priemyselnej revolúcii sa nemožno vyhnúť, ani sa pred ňou skryť, súčasne je však rovnako nesprávne vidieť ju iba v sivých farbách. Buďme optimistickí. Informačný vek môže znamenať aj znižovanie rozsahu pracovného času, snáď širší čas pre rodinu a medziľudské vzťahy či celkové zvýšenie ekonomického prepychu jednotlivca. Informačný vek zoberie množstvo pracovných príležitostí, ale ďalšie priehrštie položí na stôl, avšak zväčša iba pre vzdelaných. Veda a výskum budú pre celkový hospodársky rozvoj ešte dôležitejšie než dnes. Buďme pripravení.

Ambíciou tejto monografie nie je a ani nemôže byť poskytnúť vyčerpávajúcu odpoveď na vyššie načrtnuté polemiky. Jej cieľom je podnietiť širšiu vedeckú diskusiu najmä o problematike ochrany duševného zdravia v korelácii s nástupom informačného veku. Predmetom skúmania je ochrana jednotlivca – zamestnanca, ktorý sa musí adaptovať na nové technologické prostredie a nároky s ním spojené. Monografia predstavuje ucelený výstup autorov, ktorí v ostatných dvoch rokov publikovali v rámci grantovej APVV-16-0002 Duševné zdravie na pracovisku a posudzovanie zdravotnej spôsobilosti zamestnanca na obdobné témy. Autori veria, že aj vďaka označenému grantu APVV, budú v ďalších rokoch na predmetnú tému nadväzovať. Čo je však najdôležitejšie veríme, že jej obsah zaujme vás, čitateľov.
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát2772346

Názov: Právny jazyk v aplikačnej praxiJazyk: Slovenský   Žáner: Vedy spoločenské - Právo   Rok vydania: 2019
Poznámka: BARINKOVÁ MILENA - Vybrané interpretačné problémy materskej a rodičovskej dovolenky
DIVÉKYOVÁ KARIN - Nové formy zamestnávania v digitálnom prostredí
DOBROVIČ ĽUBOŠ - Vybrané aspekty legislatívnej tvorby zákonov v súvislosti so zrozumiteľnosťou obsahu právnej úpravy v Zákonníku práce
DOLOBÁČ MARCEL - Pracovné podmienky a podmienky zamestnania - hranice zmluvnej slobody v pracovnom práve
HRABČÁK LADISLAV - Aplikácia práva s poukazom na daňovoprávne osobitosti
KRÁL RASTISLAV - Empirický výskum zrozumiteľnosti ustanovení Zákonníka práce - východiská, ciele a očakávania
KUNDRÁT IVAN - Empirický výskum zrozumiteľnosti ustanovení Zákonníka práce - východiská, ciele a očakávania
KUNDRÁT IVAN - Štatút študenta na účely uzatvorenia dohody o brigádnickej práci študentov
PORUBAN ANDREJ - Vecná škoda a(lebo) škoda na veci v Zákonníku práce
SANGRETOVÁ MICHAELA - Ústavná legislatíva referenda
SERFÖZÖ MARTIN - Rozhodnutia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky a Ústavného súdu Slovenskej republiky z hľadiska prameňov práva
VRABĽOVÁ JANA - Formulácia a realizácia právneho titulu pristúpenia EÚ k Dohovoru
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát3863185

Názov: Sankcie v pracovnom práveJazyk: Slovenský   Žáner: Vedy spoločenské - Právo   Rok vydania: 2019
Spoluautor: Dobrovič; Ľuboš   
Poznámka: Hypotéza, dispozícia, sankcia. Štandardné trojčlenenie právnej normy, ktoré sa prednáša poslucháčom právnických fakúlt v prvom ročníku ich štúdia. Tri pojmy, ktoré študenti z ich pohľadu nepochybne ovládajú, súčasne však trápia právnu vedu, ktorá sa k nim opakovane vracia. Publikácia nemá ambíciu sa v teoretickom ponímaní zamerať na všetky aspekty právnej normy, zameriava sa len na jeden z nich a ako samotný názov napovedá, je nim sankcia.

Teoretické prístupy k chápaniu pojmu sankcia nie sú jednotné. V pracovnom práve zvlášť. Teoreticko-právne zistenia sú ťažiskom prvej časti monografie, ktorá predstavuje vstup do aplikačných problémov zachytených v druhej časti pojednávajúcej o súkromnoprávnych sankciách v pracovnom práve.

Druhá časť, súkromnoprávne sankcie. Hoc laický čitateľ, ktorý vezme publikáciu do rúk a nahliadne do druhej časti, okamžite nachytá kolektív autorov. Oprávnene sa môže zaraziť, že pri sankciách nevidí skončenie pracovného pomeru, veď aká iná sankcia sa uplatní voči zamestnancovi, ak nie výpoveď, okamžité skončenie pracovného pomeru či skončenie v skúšobnej dobe? Bezpochyby pravda. Autori sa priznávajú, opomenuli skončenie pracovného pomeru, upozornenie na porušenie pracovnej disciplíny a aj odmeňovanie. Ide však o natoľko komplexné témy, že ich zachytenie v monografii so snahou o nový, iný náhľad na sankcie by bolo len cestovným poriadkom, nie poctivou analýzou. Zámerom autorov bol pohľad na menej pertraktované sankcie, ktoré dopĺňajú už vyššie spomenuté možnosti skončenia pracovného pomeru.

Tretia časť, verejnoprávne sankcie. Mnohé normy pracovného práva sa svojim sémantickým zložením javia ako imperfektné bez účinnej zákonnej sankcie, čo možno vnímať ako oslabenie objektívnych normatívnych modalít, ktorými sú dovolenie a nedovolenie. Nie je tomu však tak. Kolektív autorov považuje pracovné právo primárne za odvetvie súkromného práva, avšak nemožno opomenúť výrazný zásah verejného 6 práva do súkromnoprávnych, resp. pracovnoprávnych vzťahov. Odráža sa najmä vo verejnej povahe sankcií.

Naostatok ešte jedna poznámka. Monografiu spracovali traja autori, ktorých vklad je rovnocenný, viedli polemiky a v mnohom sa nevedeli zhodnúť. Dúfame, že aj čitateľ sa do tohto názorového sporu pripojí a predložená monografia ho podnieti k úvahám a ďalšej vedeckej činnosti.
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát5025593

Názov: Starostlivosť o zdravie zamestnancovJazyk: Slovenský   Žáner: Vedy spoločenské - Právo   Rok vydania: 2018
Spoluautor: Seilerová; Monika   
Poznámka: Tento recenzovaný zborník príspevkov z vedeckej konferencie prezentuje príspevky z medzinárodnej vedeckej konferencie Starostlivosť zdravie zamestnancov, ktorá sa konala dňa 6. až 8. júna 2018 vo Vysokých Tatrách a vznikol ako čiastkový výstup z riešenia grantovej úlohy projektu APVV-16-0002 - Duševné zdravie na pracovisku a posudzovanie zdravotnej spôsobilosti zamestnanca.

Pri hodnotení informačného veku sa ťažko uhýba streľbe fráz. Moderné technológie, internet, smartfóny, komunikačná technológia, či sociálne siete zmenili rytmus života na nepoznanie a svojim dosahom prekvapili aj samotných tvorcov. Možno takéto strohé hodnotenie znie až priveľmi povedome, snáď ako mnohokrát vyslovená fráza, ale je vskutku pravdivé. Rýchlo, obratom, hneď. ASAP. Heslá dnešnej doby. Pracovný život nevynímajúc. Namiesto uľahčenia práce a možnosti zosúladenia pracovného a rodinného života, čo je stále nenaplneným snom modelu flexikurity, moderné technológie prepletajú voľný čas s tým pracovným a nedokážu ich od seba oddeliť. Zamestnávateľ prostredníctvom emailu kladie požiadavky na neustálu online zapojenosť, z jeho pohľadu odpoveď možno zaberie iba pár minút, ale pripravený máme byť takmer vždy. Výsledkom je nezdravý, nadmerný, ba neustály stres. Stres sa stal takým fenoménom nového pracovného sveta, že mladí uchádzači o prácu sa vzájomne predbiehajú v tom, že práve oni vedia pracovať pod stresom, bez obáv zvládajú stresové situácie, dokonca majú stres radi, vyhľadávajú ho a túžia v stresovom prostredí pracovať. Nuž, nevedia, nezvládajú a netúžia ... ak, iba dočasne.

I. MEDICÍNA - PSYCHOLÓGIA - VEREJNÉ ZDRAVOTNÍCTVO
BUCHANCOVÁ JANKA A KOL. - Profesionálny stres z medicínskeho hľadiska
HERÁKOVÁ MIROSLAVA - Meranie psychickej pracovnej záťaže, osobnostného profilu a osobných zdrojov v praxi
HRICOVÁ MONIKA, RÁZCOVÁ BEÁTA A KOL. - Dopad pomáhajúcej práce a starostlivosť o seba - prehľad výsledkov
HRUŠKOVÁ MÁRIA A KOL. - Hodnotenie psychickej pracovnej záťaže v praxi
CHÝLOVÁ MARTINA - Subjektívne hodnotenie vplyvu psychosociálnych faktorov pracovného prostredia na vznik duševných porúch
KATRENIAKOVÁ ZUZANA A KOL. - Platforma pre prevenciu na Slovensku - projekt posilnenia spolupráce v oblasti zdravia medzi jednotlivými aktérmi, vrátane zamestnávateľov
NAGYOVÁ IVETA - Transfer poznatkov: Ako efektívne prepojiť výskum, prax a politiku v starostlivosti o duševné zdravie zamestnancov
NEZKUSILOVÁ JANA - MESÁROŠOVÁ MARGITA - Pomáhajúce profesie: Na čo by sa vo výskume nemalo zabudnúť?
PEŠTOVÁ LÍVIA - Burnout syndróm: choroba z povolania?

II. PRÁVO
BARINKOVÁ MILENA - Psychosociálne riziká pracovného pomeru učiteľov vysokých škôl
BOSAK-SOJKA MARIA - MAROŃ ANNA - Mobbing jako zagrożenie dla zdrowia pracownika w świetle regulacji polskiego prawa pracy
ČUROŠ PETER - Etické kódexy - „čo je dobrý život“ alebo ďalšia regulácia
DEMKOVÁ VERONIKA - Krátko o zodpovednosti zamestnávateľa za duševné zdravie zamestnanca
DOLOBÁČ MARCEL - Ochrana duševného zdravia zamestnanca v priemysle 4.0
DVORANOVÁ ZDENKA - ŠVEC MAREK - Miera zavinenia zamestnanca a zamestnávateľa pri pracovných úrazoch a jej dosah na úrazové dávky
HALÍŘOVÁ GABRIELA - Prevence, zdroje rizika a důsledky pracovního stresu se zaměřením na profesi sociálního pracovníka
KADLUBIEC VOJTĚCH - Právní povaha aktů konstatujících zdravotní (ne)způsobilost zaměstnance k výkonu práce
KOROMHÁZ PETER - Ochrana osobnosti zamestnanca v pracovnoprávnom vzťahu
KRIPPEL MIKULÁŠ - Sociálne zabezpečenie zamestnanca pri prekážkach v práci z dôvodov súvisiacich so zdravím zamestnanca. Dočasná pracovná neschopnosť
LACLAVÍKOVA MIRIAM - Starostlivosť o zdravie zamestnanca - jej historické východiská a výzvy v modernej digitálnej dobe
MARDIAKOVÁ VERONIKA - Šport ako prostriedok eliminácie dôsledkov (ne)primeraného pracovného zaťaženia zamestnanca v kontexte nového zákona o športe
OLŠOVSKÁ ANDREA - Skončenie pracovného pomeru a zdravotná nespôsobilosť
SEILEROVÁ MONIKA - Stres spojený s prácou, jeho právne aspekty a regulácia
ŠVEC MAREK - MADLEŇÁK ADAM - K problematike ochrany súkromia v kontexte vybraných aspektov konceptu SoLoMo
VARGA VIKTOR - Náhrada škody a nemajetkovej ujmy dotknutej osoby pri úniku jej (nielen) zdravotných údajov z cloudu
ŽUĽOVÁ JANA - Spracúvanie osobných údajov týkajúcich sa zdravia v pracovnoprávnych vzťahoch
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát6791840

Názov: Zdravotná spôsobilosť zamestnancovJazyk: Slovenský   Žáner: Vedy spoločenské - Právo   Rok vydania: 2020
Autor: Minčičová; Monika   Náväznosť: Žuľová; Jana   
Poznámka: Zdravotná spôsobilosť žiakov na prácu v rámci prípravy na povolanie - doc. JUDr. Milena Barinková, CSc.
Zdravotná spôsobilosť zamestnanca a jej úprava v Zákonníku práce - JUDr. Jana Slivka Bedlovičová, PhD.
Ochrona zdrowia psychicznego pracownika w polskim prawie pracy - dr Maria Bosak-Sojka
Zdravotná dokumentácia vo vzťahu k posudzovaniu zdravotnej spôsobilosti zamestnanca – vybrané otázky - Mgr. et Mgr. Silvia Capíková, PhD. – JUDr. Mária Nováková, PhD.
Ohrozenie duševného zdravia zamestnanca a okamžité skončenie pracovného pomeru - JUDr. Ľuboš Dobrovič, PhD.
Konanie osôb so zdravotným postihnutím, ktoré nevedia písať alebo čítať - doc. JUDr. Marcel Dolobáč, PhD.
Zdravotní způsobilost zaměstnanců v době epidemie COVID-19 - JUDr. Gabriela Halířová, Ph.D.
Právní povaha lékařských posudků o zdravotní způsobilosti zaměstnance k práci po 1. 11. 2017 - Mgr. Vojtěch Kadlubiec, Ph.D.
Európsky rozmer bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci - doc. JUDr. Viktor Križan, PhD.
Pracovnoprávne následky dlhodobej straty zdravotnej spôsobilosti a choroby z povolania v kontexte vývoja nových technológií - Mgr. Ivan Kundrát
Cezhraničné poskytovanie zdravotnej starostlivosti a jej úhrada - doc. JUDr. Miloš Lacko, PhD.
Kríza internej komunikácie v podniku v kontexte Covid-19 - PhDr. Adam Madleňák, PhD.
Právny rámec posudzovania zdravotnej spôsobilosti na prácu a jeho význam v pracovnoprávnych vzťahoch - JUDr. Monika Minčičová, PhD.
Odborná spôsobilosť osôb posudzujúcich zdravotnú spôsobilosť - JUDr. Mária Nováková, Mgr. et Mgr. Silvia Capíková, MUDr. Milica Suchánková
Bezprostredné ohrozenie života a zdravia zamestnanca – možné riešenia v Zákonníku práce - prof. JUDr. Mgr. Andrea Olšovská, PhD.
Vplyv nočnej práce na život a zdravie zamestnanca - JUDr. Lucia Petríková, PhD.
Psychické poruchy ako choroby z povolania - Mgr. Katarína Skolodová
Pozastavenie posudzovania zdravotnej spôsobilosti na prácu v čase krízovej situácie - doc. JUDr. Marek Švec, PhD., LL.M. - JUDr. Jana Žuľová, PhD.
Práva a povinnosti zaměstnavatele ve vztahu ke zdravotní způsobilosti zaměstnance v českém právním řádu - Mgr. Adéla Uhrinová
FormátStavVeľkosť
pdfOprava po OCR formát4804099